Suomi mukaan lukutaito-ohjelmaan Afganistanissa 

Kahden vuoden kuluttua Afganistanissa on 600 000 lukutaidotonta aikuista vähemmän kuin nykyään. Afganistan, Suomi ja Unesco allekirjoittivat helmikuun alussa sopimuksen lukutaito-ohjelmasta, joka tähtää luku- ja kirjoitustaidon opetukseen aikuisille, erityisesti naisille.

Suomi tukee, yhdessä Japanin ja Ruotsin kanssa, yhtä Afganistanin suurimmista aikuisten lukutaito-ohjelmista “The Programme for Enhancement of Literacy in Afghanistan (ELA)” YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kautta.

ELA on Afganistanin opetusministeriön kansallinen ohjelma, joka tähtää hallituksen kapasiteetin rakentamiseen aikuisväestön lukutaitotason parantamiseksi ja numeroiden ja ammatillisten taitojen vahvistamiseksi.

Ohjelman nykyinen kolmas vaihe on jatkoa sen aiemmille vaiheille, jotka kattoivat 600 000 aikuista. Kolmas vaihe alkoi 2014 jatkuen vuoteen 2016 saakka. Kolmannen vaiheen tavoitteena on lukutaito 630 000 aikuiselle 30 provinssissa. Näistä 66 prosenttia on tyttöjä ja naisia.

Suomen kahden miljoonan euron tuella kursseja toteutetaan Kabulin, Takharin ja Sar-e-Pulin provinsseissa.

Afganistanin väestön lukutaitoprosentti on yksi maailman alhaisimmista. Tällä hetkellä aikuisväestön (yli 15-vuotiaat henkilöt) lukutaitoprosentiksi arvioidaan noin 31. Naisista osaa lukea keskimäärin vain 17 prosenttia. Lukutaidossa on suuria alueiden ja sukupuolten välisiä eroja.

 Lukutaito-ohjelman sopimus allekirjoitettiin seremoniassa

Suurlähettiläs Ari Mäki lukutaito-ohjelman allekirjoitustilaisuudessa.

Lukutaito-ohjelman sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen helmikuun alussa osallistuivat Afganistanin virkaa tekevä opetusministeri Mohammad Shafiq, Suomen suurlähettiläs Ari Mäki sekä Paolo Fontani, Unescon maatoimisto johtaja. 

Suurlähettiläs Ari Mäki korosti puheessaan naisten ja tyttöjen keskeistä asemaa lukutaito-ohjelmassa:

“Tyttöjen ja naisten kouluttaminen parantaa heidän perheidensä hyvinvointia ja vahvistaa tyttöjen ja naisten roolia yhteiskunnassa. Se vaikuttaa positiivisesti myös yhteisöjen ja maan talouselämään", korosti Mäki.

Suurlähettiläs ilmaisi Suomen sitoumuksen yhteistyöstä Afganistanin hallituksen ja Unescon kanssa ohjelman menestyksen varmistamiseksi. Suomi pitää tärkeänä lukutaitoa myös epätasa-arvoisuuden poistajana.

Opetusministeri Shafiq kiitti avunantajien tuesta ELA-ohjelmalle ja totesi lukutaidon edistämisen olevan maan toisen kansallisen koulutusstrategian yksi prioriteeteista.

Lukutaito-ohjelman avulla opetetaan aikuisia lukemaan.

 Lukutaitoista ei huijata 

Tilaisuudessa puhunut lukutaitokurssin käynyt Fahima korosti kurssin avulla saavutetun luku- ja kirjoitustaidon sekä numeroiden oppimisella olleen ison merkitys elämässään. Työssään ompelijana hän pystyy edellä mainittujen taitojensa ansioista selviytymään paremmin asiakkaiden kanssa ja häntä ei huijata enää.

Toinen kurssilainen Khumani puolestaan totesi monien arkipäiväisten asioiden helpottuneen, kuten lääkäriltä saatujen reseptilääkkeiden ohjeiden lukemisen.      

Teksti ja kuvat: Suomen Kabulin suurlähetystö 

koulutus