Finland höjer biståndet till OCHA

Finland har beslutat att höja beloppet av det årliga allmänna biståndet till FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) från 3 miljoner till 3,5 miljoner euro. Biståndet kommer under perioden 2015–2018 att uppgå till totalt 14 miljoner euro. Genom höjningen stöder Finland OCHA:s arbete för att effektivisera det humanitära systemet i en situation där det ständigt uppstår fler och mer komplexa kriser.

Behoven av humanitärt bistånd har ökat för varje år. I början av detta år var 74,9 miljoner människor i 34 länder i behov av humanitär hjälp för att överleva. Nästan 80 procent av det humanitära arbetet utförs för närvarande i länder eller områden där en konflikt pågår.

Även förutsättningarna för det humanitära biståndet har försvårats. Växande utmaningar är att få hjälpen att nå fram, att skydda civila och att se till personalens säkerhet. Dessutom har antalet naturkatastrofer och extrema väderfenomen i anslutning till dem, såsom översvämningar, stormar och torka, ökat i och med klimatförändringen. Matkriser och ekonomiska kriser samt extrem fattigdom försvårar situationen ytterligare.

Oftast är det just fattiga människor och människor som hör till sårbara grupper som lider mest av kriserna. Genom effektivt, behovsbaserat humanitärt bistånd vid rätt tidpunkt kan man i betydande grad lindra konsekvenserna av de humanitära kriserna och katastroferna.

Foto: OCHA

Behovet av humanitärt bistånd i år större än någonsin

FN:s kontor för samordning av humanitära frågor OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) ansvarar för samordningen av humanitära insatser, mobiliseringen av resurser och förenhetligandet av olika aktörers arbete. Kontoret använder sitt mandat genom att koncentrera sig på att samordna biståndet, att informera och att påverka i fråga om humanitär finansiering och politiska riktlinjer. OCHA har högkvarter i både Genève och New York. Dessutom har OCHA regionala kontor och landskontor samt humanitära rådgivningsteam i över 55 länder. Ute på fältet och i högkvarteren arbetar för närvarande totalt över 2 300 anställda.

OCHA:s arbete styrs av en strategisk referensram som gjorts upp för åren 2014–2017. I den ingår en strategisk plan med en närmare beskrivning av hur OCHA koncentrerar sig på två huvudmål som stöder varandra: att förbättra den humanitära verksamheten vid pågående kriser och att förbättra beredskapskapaciteten inför kommande kriser. Verksamheten främjas genom nya samarbetspartner, ny teknik och nya idéer. En väsentlig del av referensramen är en förvaltningsplan där det berättas om hur organisationen utvecklar sina funktioner och sina interna rutiner för att de ska motsvara målen.

OCHA publicerar årligen en gemensam vädjan om humanitärt bistånd där det redogörs för FN:s humanitära organisationers och viktiga organisationspartners behov av finansiering för att hjälpa de mest sårbara i världen. Behoven har ökat under de senaste åren, och i år var de större än någonsin tidigare. I år vädjade man om ett sammanlagt belopp på 19 miljarder amerikanska dollar, och med det strävar man efter att nå 74,9 miljoner människor i behov av brådskande bistånd i olika delar av världen.

I fjol vädjade man ursprungligen om 15,3 miljarder dollar, men i slutet av året hade behoven ökat till sammanlagt 18 miljarder.

Även OCHA:s egna behov av resurser ökar. I fjol var dess ursprungliga budget 276,5 miljoner amerikanska dollar, men behovet av finansiering ökade under årets gång när organisationen försökte svara på behoven i takt med att nya kriser uppstod. I år var den ursprungliga budgeten 313,1 miljoner dollar, och inget tyder på att detta år blir lättare än det föregående.

I enlighet med de nuvarande riktlinjerna för humanitärt bistånd understryker Finland FN:s ledande roll som samordnare av det humanitära biståndet. Finland är aktivt med och stöder det humanitära systemets förnyelseprocess och kanaliserar medel till det humanitära biståndets stödfunktioner, såsom samordningen. OCHA är därmed en central partner för Finland. Den förutsägbara och obundna fleråriga finansieringscykeln baserar sig på principerna för så kallat gott humanitärt givarskap, som också Finland har förbundit sig att följa.