Suomi kutsuu maailman mukaan musta hiili -talkoisiin – uusi video valmistunut

Ulkoministeriön viestintäosasto on toteuttanut yhteistyössä Tussitaikurien kanssa videon ”Black Carbon – what a waste!” Video kertoo miten musta hiili -ongelmaa voidaan vähentää erityisesti arktisilla alueilla.

Uusi video kertoo vakavasta asiasta huumorin keinoin. Kuva: Tussitaikurit

Arktinen alue lämpenee yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Arviolta noin neljännes pohjoisen lämpenemisestä aiheutuu tänä päivänä mustasta hiilestä.

Musta hiili on nokipölyä, jota syntyy muun muassa vanhojen tuotantolaitosten päästöistä sekä soihduttamisesta öljyntuotannossa. Mustan hiilen päästöjä aiheuttavat myös esimerkiksi metsäpalot.

“Videon teon taustalla on Suomen pyrkimys käytännönläheisyyteen ja ratkaisujen löytämiseen, myös Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut toimista mustaa hiilen rajoittamiseksi arktisilla alueella niin Venäjän presidentti Vladimir Putinin kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa. Suomella on tarjota osaamista ja teknologiaa”, sanoo yksikönpäällikkö Ville Cantell ulkoministeriön Eurooppa-ja lähialueviestinnän yksiköstä.

Toiveena on, että video leviää mahdollisimman laajasti sosiaalisen median kautta ja sitä käytetään herättelijänä tilaisuuksissa, jossa puhutaan mustasta hiilestä.