Suomi korosti vammaisten äänioikeuden toteuttamista

Suomi ja Yhdysvallat nostivat Etyjin inhimillisen ulottuvuuden komitean asialistalle vammaisten äänioikeuden toteuttamisen. Suomen vapaaehtoisraportin aiheesta esitteli komiteassa Wienissä 4. helmikuuta Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Sari Loijas. Vapaaehtoisraporttien tarkoituksena on tarkastella Etyj-sitoumusten toimeenpanoa osallistujavaltioiden kesken.

Loijas_Pehrman_koira
Kuvassa valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Sari Loijas ja Suomen Etyj-suurlähettiläs Katja Pehrman. Keskellä Äsnu-koira.

Loijaksen mukaan Suomen lainsäädäntö äänioikeuden osalta vastaa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen sitoumuksia. Toimia tarvitaan kuitenkin vielä sen varmistamiseksi, että äänioikeus myös käytännössä toteutuu yhdenvertaisesti.  Asiaan kiinnitti huomiota myös Etyjin vaaliarviointimissio, joka seurasi Suomen eduskuntavaaleja keväällä 2011.

- Äänestystilojen esteettömyys ja saavutettavuus on varmistettava ja vammaisten henkilöiden tarpeet on huomioitava sähköistä äänestystä kehitettäessä, Loijas listasi Suomen vammaispoliittiseen ohjelmaan kirjattuja tavoitteita yhdenvertaisen äänioikeuden varmistamiseksi.

Oikeusministeriö on tuottanut vaalimateriaalia selkokielellä ja pistekirjoituksella, vaalivirkailijoille on annettu ohjeita äänestäjien avustamisessa ja äänestyspaikkojen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota. Internet-äänestämisen kehittämisessä on varmistettava, että vaalisalaisuus ja jokaisen oikeus äänestää itsenäisesti turvataan, Loijas totesi.

Inhimillisen ulottuvuuden komiteassa esitelmöi myös Yhdysvaltain ulkoministeriön vammaisoikeuksien asiantuntija Sofija Korac. Keskustelussa Etyjin osallistujavaltiot korostivat kansalaisjärjestöjen merkitystä äänioikeuden yhdenvertaisuuden turvaamiseksi tehtävässä työssä ja peräänkuuluttivat myös poliittisilta puolueilta aktiivista roolia vammaisten poliittisen osallistumisen tukemiseksi.

Sari Loijaksen raportti kokonaisuudessaan englanniksi (avautuu uuteen ikkunaan)

ETYJ
ihmisoikeudet