Finland leder norra avdelningen i Bosnien-Hercegovina

EU:s krishanteringsinsats Althea i Bosnien-Hercegovina får en finländskledd avdelning i norr. Finland leder i egenskap av så kallad ramnation en multinationell avdelning på 1 200 man och tillsätter dess kommendör. Som det nu verkar behåller Finland ledningen för avdelningen fram till nästa sommar. Insatsen börjar i december.

Finlands position inom Althea framgår av en redogörelse som regeringen skall ge riksdagen. Statsrådet godkände redogörelsen på torsdagen. Finland har i praktiken redan tidigare beslutat om sitt deltagande i Althea. Lagen om fredsbevarande verksamhet kräver dock att regeringen ger en redogörelse om insatsen innan presidenten fattar det formella beslutet.

Althea är den första stora krishanteringsinsatsen som leds av EU. Finland planerar att ställa upp med cirka 200 personer. Dessutom skickas vid behov en grupp på drygt 30 personer till platsen för mottagnings- och iståndsättningsuppgifter vid basen. Finland insats skulle även omfatta ett kommunikationssystem för området, stabsofficerer, personal för sambands-, observatörs- och verifieringskompanier, en sjukvårdsgrupp, en pionjärgrupp och ett nationellt underhållsorgan.

Insatsen i Bosnien-Hercegovina kommer att bestå av tre avdelningar. Finland erbjuder sig att fungera som ramnation för en av dessa, den norra avdelningen, fram till sommaren 2005.

Närmare upplysningar: utrikesrådet Elina Kalkku, enheten för säkerhetspolitik, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480

Statsrådets redogörelse









EU
kriisinhallinta