Finland och Sverige invigde sin gemensamma ambassad i Bratislava

Finlands och Sveriges ambassader i Bratislava invigdes måndagen den 10 maj av tre statsministrar. Statsministrarna Matti Vanhanen, Göran Persson och Mikulas Dzurinda uttryckte sin tillfredsställelse över att Finland och Sverige då Slovakien blivit EU-medlem nu har en lokal representation som ger bättre möjligheter till kontakter och utveckling av samarbetet inom ramen för de bilaterala och övriga relationerna.

I samband med besöket förde Finlands och Sveriges statsministrar även bilaterala diskussioner med sin värd. Efter en stadsrundtur fick statsminister Vanhanen även möjlighet att fortsätta diskussionen på ett mera inofficiellt plan med statsminister Dzurinda i ett kafé i hjärtat av gamla stan i Bratislava.

Ambassadsamarbetet mellan Finland och Sverige får nu en fortsättning på tidigare liknande projekt, av vilka det mest omfattande är ambassaden i Berlin. Under våren inrättas samarbetsambassader även i Ljubljana i Slovenien och Nicosia i Cypern. I samarbetet deltar till viss del även Norge. På detta sätt uppnår man betydande besparingar när det gäller fastigheter, gemensam personal, funktioner och utrustning.

De ambassader som nu invigdes är belägna i ett välansett område, på några hundra meters avstånd från gamla stan i Bratislava, som även lockar finska turister. I samma nybyggnad kommer även EU:s informationskontor och Europaparlamentets representation att inhysas.