Suomi ja Chile tiivistävät kaivosyhteistyötään 

Suomi ja Chile tiivistivät kaivosyhteistyötään, kun Chilen kaivosasioiden apulaisministeri Francisco Orrego vieraili Helsingissä ja Kemissä 16.-21.8.2013.

Chilen SLS, varakaivosministeri Orrego ja elinkeinoministerin valtiosihteeri Marja Rislakki Chilen Suomen-suurlähettiläs Eduardo Tapia, elinkeinoministerin valtiosihteeri Marja Rislakki ja Chilen varakaivosministeri Francisco Orrego

Vierailun taustalla on maiden välinen kaivosalan yhteistyösopimus, joka allekirjoitettiin tämän vuoden tammikuussa pääministeri Kataisen Chilen vierailun yhteydessä. Yhteistyösopimuksen tavoitteena on vahvistaa suomalaisten ja chileläisten yritysten, tutkimuslaitosten ja yliopistojen välistä yhteistyötä.

Chilen varakaivosministerin delegaatio Kemissä tutustumassa Chilen varakaivosministeri Francisco Orrego (keskellä) vieraili delegaationsa kanssa Outokummun Kemin kaivoksella.

Varaministeri Orrego osallistui Suomen ja Chilen välisen kaivosyhteistyön ohjausryhmän ensimmäiseen kokoukseen. Hän tutustui myös VTT:n ja GTK:n toimintaan ja tapasi suomalaisen kaivosyritysten edustajia. Suomen vierailunsa aluksi Francisco Orrego vieraili Outokummun kromikaivoksella Kemissä.

Apulaisministeri Orrego tapasi Helsingissä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren. Tapaamisessa sovittiin, että ministeri Vapaavuori  osallistuu maiden välisen kaivosyhteistyön ohjausryhmän seuraavaan kokoukseen Chilessä kesäkuussa 2014.

Kaivos-MoU:n ohjausryhmä Suomi-Chile Suomen ja Chilen välisen yhteistyösopimuksen ohjausryhmä sopii yhteisistä säännöistä ja jatkotoimista.

Kaivosteollisuus on Chilen merkittävin teollisuudenala. Suomalaiset yritykset kuten Outotec, Metso, Normet, Arctic Drilling company ja monet muut ovat jo vuosia toimittaneet teknologiaa Chilen kaivosalalle. Chile on nousemassa Kiinan, Venäjän ja Intian rinnalle Suomen yhdeksi keskeisimmistä maista cleantechin viennin edistämisen toimenpiteissä.

Lisätietoja:
Kaivannaisteolllisuuden kehittämispäällikkö Maija Uusisuo, TEM, puh. 029 50 60222