Situationen i östra Ukraina oroväckande

Situationen i östra Ukraina oroväckande

Konflikten i östra Ukraina har eskalerat och det har brutits grovt mot eldupphöret under de senaste dagarna. Finland oroar sig över den förvärrade humanitära situationen. Separatisterna, som stöds av Ryssland, kontrollerar områden i oblasterna Donetsk och Luhansk.

Utrikesminister Timo Soini har uttryckt sin oro över situationen:

"Jag är ytterst bekymrad över de tunga strider som pågår i Donbass och över civilbefolkningens svåra situation", kommenterade utrikesminister Soini på Twitter igår.

Finland stöder EU:s ståndpunkt och vädjar för att striderna ska upphöra omedelbart.

"Situationen i staden Avdiivka är mycket dålig. Det råder nödläge i staden och mer än 16 000 civila väntar på att evakueras. Hittills har aderton personer dödats. Finland vädjar till båda parter för att de ska återupprätta eldupphöret så att fler offer kan undvikas. Vi hoppas också att förhandlingarna i Minsk och Normandie ska fortsätta så snart som möjligt", säger enhetschef Päivi Peltokoski vid utrikesministeriets enhet för Östeuropa och Centralasien.

Det har hittills dött kring 10 000 människor i konflikten i Ukraina och närmare 23 000 har skadats.

Finland stöder utbildnings- och energisektorn

Ukrainas president Petro Porosjenko avlade ett officiellt besök i Finland i januari 2017. I samband med besöket bekräftade Finland att man fortsätter stödja Ukraina inom olika sektorer.

Länderna undertecknade ett samförståndsavtal om energieffektivitet. Det planeras nu nya projekt inom utbildnings- och energisektorn. Finland deltar med en stor satsning i OSSE:s observatörsinsats och sänder även experter genom EU:s rådgivande insats. Finland beviljade senast understöd för minröjning.

Finland stöder Ukrainas närmande till EU. Finland har understött Ukrainas visumfrihet sedan förhandlingarna inleddes och har ratificerat associeringsavtalet mellan EU och Ukraina våren 2015.

Finlands ståndpunkt är att Europeiska unionen bör fortsätta sanktionerna mot Ryssland tills Minskavtalet är genomfört. I avtalet ingår bland annat permanent eldupphör, att tunga vapen och utländska trupper dras bort, att OSSE:s observatörer och humanitärt bistånd släpps in i området, utbyte av fångar, att Ukraina godkänner lagen om lokalt självstyre och att det ordnas lokala val i Donetskbäckenet. Finland stöder den ukrainska statens suveränitet och territoriella integritet och fördömer Rysslands illegala annektering av Krim.