Suomi edistää vammaisten ihmisten asiaa Etyjissä – myös musiikin voimalla

Suomi edistää vammaisten henkilöiden asiaa Etyjissä – myös musiikin voimalla

Suomen Etyj-delegaatio järjesti Wienissä 10. toukokuuta paneelikeskustelun vammaisten henkilöiden osallistumisesta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja toimintaan. Paneelissa pohdittiin myös tiedonsaantimahdollisuuksien parantamista sekä asenteiden muuttamista kampanjoiden avulla. Rap-artisti Signmark osallistui tapahtumaan.

Suomi toimii tänä vuonna Etyjin inhimillisen ulottuvuuden komitean puheenjohtajana ja on profiloitunut aktiivisena vammaisten henkilölöiden oikeuksien edistäjänä. Vammaisten oikeuksia sivuttiin myös paneelia edeltäneessä inhimillisen ulottuvuuden komitean kokouksessa, jossa päähuomio keskittyi toleranssi- ja syrjimättömyyskysymyksiin.

Signmark_paneeli
Signmark Etyjin inhimillisen ulottuvuuden paneelissa 10.5.2016. Kuva: SL Wien

”Vammaisten henkilöiden oikeuksien edistäminen on yksi Suomen tärkeimmistä tavoitteista Etyjissä tänä vuonna. On korkea aika päivittää Etyjin sitoumukset ja tässä tarvitaan kaikkien maiden tukea", totesi tilaisuuden avannut Katja Pehrman.

Etyjin tämän vuoden puheenjohtajamaan Saksan pysyvä edustaja Eberhard Pohl totesi, että Etyjin inhimillinen ulottuvuus on saanut Suomen ansiosta uutta vauhtia toimintaansa.

Rap-artisti ja ulkoministeriön vammaisten henkilöiden oikeuksien erityisedustaja Signmark eli Marko Vuoriheimo korosti paneelissa, että yhteistyö on avainasemassa.

"On loogista, että päätöksentekoon osallistuvat ihmiset, joita päätös koskee. Näin ei usein ole vammaisten henkilöiden asioista päätettäessä".

Signmark kertoi myös työstään ulkoministeriön vammaisten henkilöiden oikeuksien erityisedustajana, jonka myötä hän on kiertänyt maailmaa jo usean vuoden ajan kiinnittämässä huomiota vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseen.

"Suurimmat esteet ovat ihmisten mielissä"

Itävaltalainen parlamentaarikko Helene Jarmer kertoi omista kokemuksistaan edistää vammaisia henkilöitä koskevaa lainsäädäntöä Itävallassa.

"Suurimmat esteet ovat ihmisten mielissä, esimerkiksi Itävallassa keskustellaan parhaillaan siitä, voiko sokea henkilö toimia tuomarina. Tällaisiin ennakkoluuloihin voidaan parhaiten vaikuttaa koulutuksen avulla". Jarmerista tuli vuonna 2009 kolmas kuuro henkilö maailmassa, joka on valittu kansalliseen parlamenttiin.

Montenegrolaisen vammaisten henkilöiden oikeuksia ajavan kansalaisjärjestön (Centre for Anti-discrimination, Equista) johtaja Milan Saranović totesi, että vammaiset henkilöt ovat vähintään yhtä kiinnostuneita politiikasta kuin muutkin. "Osallistumisen esteitä on kuitenkin paljon. Esteet voivat olla fyysisiä, liittyä tiedonsaantiin tai rajoittavaan lainsäädäntöön".

Iso-Britannian suurimman vammaisten henkilöiden asiaa ajavan kansalaisjärjestön Scopen edustaja Richard Lane huomautti, että paljon puhutaan hinnasta, jolla vammaiset henkilöt saadaan mukaan päätöksentekoon, mutta tarpeeksi ei puhuta siitä, mitä maksaa, jos vammaiset henkilöt eivät voi osallistua.

Hiljattain Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimistossa (ODIHR) yksikön päällikkönä aloittanut Tiina Kukkamaa-Bah totesi, että vammaisten henkilöiden poliittisen osallistumisen edistäminen ei ole vain oikein, vaan myös fiksua.

Paneelikeskustelu oli jatkoa huhtikuussa samasta teemasta järjestetylle inhimillisen ulottuvuuden komitean istunnolle.

Lisäksi helmikuussa Suomi järjesti Wienissä vammaisten henkilöiden oikeuksiin keskittyneen aamiaistilaisuuden, jossa puhujavieraina kuultiin Kynnys ry:n toiminnanjohtajaa Kalle Könkkölää sekä Yhdysvaltain ulkoministeriön vammaiskysymyksiin keskittyvää neuvonantajaa Judith Heumannia.

Vuosi sitten Suomen Etyj-delegaatio järjesti meet-and-greet -tapahtuman, jossa Etyj-delegaatit pääsivät tutustumaan Wienin Euroviisuihin osallistuneeseen Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeeseen.

Signmarkin esimerkki kantaa kokoussalien ulkopuolelle

Signmark_konsertti_10052016
Rap-artisti Signmark sai Hofburgin delegaatitkin innostumaan positiivisella asenteellaan. Kuva: SL Wien

Paneelikeskustelun jälkeen osallistujille tarjottiin mahdollisuus kuunnella Signmarkin musiikkia Suomen delegaation järjestämällä vastaanotolla.

Tilaisuus keräsi laajan yleisön, ja rap-esitys sai aikaan innostuneen reaktion muodollisiin kokouksiin tottuneissa delegaateissa.

"Signmark näyttää positiivisella asenteellaan ja musiikillaan meille mallia siitä, miten vaikeudet ja epäluulot voitetaan", totesi konsertin lomassa suurlähettiläs Pehrman.

Vauhdikkaan tilaisuuden päätteeksi musiikki vaikeni Hofburgin linnassa, mutta keskustelu vammaisten henkilöiden oikeuksista on vasta pääsemässä kunnolla vauhtiin Etyjissä. Tästä on hyvä jatkaa.

Signmark_vauhdissa
Signmark innostaa jammailemaan!


Teksti: Mikko Autti ja Jyri Sundin