Finland främjar kunskap om internationell rätt vid afrikanska universitet

Finland understöder ett seminarium om internationell rätt som hålls den 15–26 augusti i Ghana. Seminariet ordnas vid Kofi Annan-institutet och riktar sig till afrikanska lärare och forskare i internationell rätt. Avsikten är att öka kunskapen om internationell rätt i Afrika.

Finland stöder projekt som strävar efter att stärka rättsstatsprincipen på nationellt och internationellt plan.

Finland har till exempel regelbundet understött FN:s projekt för internationell rätt som erbjuder utbildning åt jurister som arbetar för statsförvaltningen i utvecklingsländer.

I år stöder Finland ett seminarium vid Kofi Annan-institutet i Ghana som riktar sig till afrikanska lärare och forskare i internationell rätt.

Avsikten är att seminariet ska ordnas varje år för att öka kunskapen om internationell rätt vid de juridiska fakulteterna vid afrikanska universitet.

Nyttan med seminariet mångdubblas när deltagarna för vidare vad de lärt sig till sina egna universitet.

Arbete för internationell rätt

I år arbetar Finland också för att få en gemensam nordisk kandidat till FN:s folkrättskommission (International Law Commission, ILC).

Den gemensamma kandidaten är den finländska juris doktorn Marja Lehto som är ledande expert vid utrikesministeriet. Valet ordnas i samband med FN:s generalförsamling i november 2016.

Medlemskapet i kommissionen skulle ge Finland en nyckelposition i arbetet för att stärka internationell rätt och det normbaserade internationella systemet.

kansainvälinen oikeus