Suomi demokratiajärjestön johtokolmikkoon

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavaista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä, joka tuottaa taustatietoa ja antaa asiantuntija-apua noin 50 maassa muun muassa vaali- ja perustuslakiprosesseissa. Järjestö on juuri julkaissut demokratian tilaa maailmanlaajuisesti arvoineen Global State of Democracy -raportin.

 

Kansainvälinen demokratia- ja vaaliapuinstituutti, IDEA on keskeisesti mukana presidentti Joe Bidenin isännöimän demokratiahuippukokouksen valmisteluissa. Järjestön puheenjohtajana toimii ensi vuonna Kanada ja toisena varapuheenjohtajana Kap Verde.

Suomi on yksi vuonna 1995 perustetun International IDEA:n perustajajäsenistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivaan johtokuntaan valittiin vuosiksi 2022-2024 kansanedustaja Hussein al-Taee. Aiemmin IDEA:n johtokunnassa ovat toimineet Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela.

 

Lisätietoja: ihmisoikeus- ja demokratiasuurlähettiläs Rauno Merisaari, ulkoministeriö, puh. 040 838 2960, johtava asiantuntija Laura Torvinen, ulkoministeriö, puh.  050 577 2645.