Suomi avasi kunniakonsulaatin Irakin Mosulissa

Suomen Irakin-suurlähettiläs Vesa Häkkinen avasi yhdessä Ninewan maakunnan kuvernöörin Najm al-Jiburin kanssa Suomen Mosulissa sijaitsevan kunniakonsulaatin 18. maaliskuuta. Suomen Mosulin-kunniakonsulaatti on ensimmäinen ulkomainen kunniakonsulaatti kaupungissa.

Kuvassa istuvat Suomen-Irakin suurlähettiläs Vesa Häkkinen, Suomen uusi Mosulin-kunniakonsuli Nouri Al-Mosawy ja Ninewan alueen kuvernööri Najm Al-Jiburi
Suurlähettiläs Vesa Häkkinen (kesk.) tapasi Suomen uuden Mosulin-kunniakonsulin Nouri Al-Mosawyn kanssa (vas.) ja Ninewan alueen kuvernöörin Najm Al-Jiburin. Kuva: Maija Miettinen-Timko

Kunniakonsulaatin avaamisella nimenomaan Mosuliin Suomi haluaa osoittaa tukeaan Irakin jälleenrakennukselle. Mosul kärsi erittäin suurista tuhoista terroristijärjestön Isisin vallattua kaupungin vuonna 2014. Kaupungista käydyt vapautustaistelut päättyivät heinäkuussa 2017.

Tigris-joen varrella Luoteis-Irakissa sijaitseva Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki. Perimätiedon mukaan kaupunki on perustettu vuonna 641. Se on Ninewan maakunnan pääkaupunki. Kunniakonsulaatin toimialue kattaa koko maakunnan.

Kunniakonsuli edistää Suomen ja Irakin taloudellisia- ja kulttuurisuhteita

Suomen Mosulin-kunniakonsulina toimii Nouri Al-Mosawi, jolla on laaja Irakin, Lähi-idän ja suomalaisen liike-elämän tuntemus. Hänen puolisonsa Hala Al-Sarraf toimii Iraq Health Access Organization (IHAO) -kansalaisjärjestön johtajana. IHAO:n Mosulin toimisto toimii samassa rakennuksessa kuin Suomen kunniakonsulaatti.

Tutustuminen Al-Yarmouk –puistoon, joka on UN Habitatin kunnostuskohde Mosulissa. Suomi on osallistunut YK-projekteihin alueella mm. rahoittamalla UNMASin miinanraivausta Mosulissa. Kuvassa keskellä Suomen tuore kunniakonsuli Nouri Al-Mosawi. Kuva: Vesa Häkkinen

Suomen Mosulin-kunniakonsulin keskeinen tehtävä on yhdessä Suomen Bagdadin-suurlähetystön kanssa edistää Suomen ja Irakin sekä erityisesti kunniakonsulaatin toimialueen kaupallistaloudellisia ja kulttuurisuhteita. Kunniakonsuli osallistuu Suomen maakuvan vahvistamiseen. Kunniakonsuli voi neuvoa suomalaisyrityksiä esimerkiksi paikallista yrityskulttuuria koskevan tiedon saannissa sekä yhteistyökumppanien etsimisessä. Mosulin-kunniakonsulaatti ei tarjoa konsulipalveluita.

Kunniakonsulaatit täydentävät edustustoverkkoamme

Kunniakonsulaatit täydentävät Suomen edustustoverkkoa, jonka muodostavat suurlähetystöt, pääkonsulaatit, konsulaatit ja muut edustustot. Kunniakonsulit ovat yksityishenkilöitä, jotka hoitavat tehtävää sivutoimisesti palkkiotta. Suomella on maailmalla yhteensä noin 400 kunniakonsulaattia.

Suomen Mosulin-kunniakonsulaatti on ensimmäinen ulkomainen kunniakonsulaatti kaupungissa. Se on myös Suomen ainoa kunniakonsulaatti Irakissa. Suomella oli kunniakonsulaatti Bagdadissa vuodesta 1956, mutta se toimi vain parin vuoden ajan kunniakonsulin lähdettyä maanpakoon vuonna 1958. Suomi ja Irakin tasavalta solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1959.