Suomi avaa lisää viisumikeskuksia Venäjällä

Suomen Moskovan suurlähetystö alkaa lokakuun 2013 aikana vastaanottaa viisumihakemuksia kuudessa uudessa viisumikeskuksessa: Krasnodar, Krasnojarsk, Omsk, Perm, Samara ja Sotši. Näissä otetaan Suomen hakemusten lisäksi vastaan useiden muiden Schengen-maiden viisumihakemuksia.

Suomella on ollut vastaava järjestely Kazanissa jo vuodesta 2011 lähtien ja kesästä 2013 myös viidessä muussa kaupungissa Venäjällä. Yhteistyökumppanina on VFS Global -yritys, joka hoitaa Suomen viisumikeskuksia myös muualla Venäjällä ja Ukrainassa.

Viisumikeskusten avaamisella on tarkoitus helpottaa viisumihakemusten jättämistä erityisesti kauempana Moskovasta asuville hakijoille. Heidän ei enää tarvitse välttämättä matkustaa Moskovaan asti viisumihakemuksen jättöä varten, vaan hakemus voidaan jättää lähempänä sijaitsevaan viisumikeskukseen. Viisumikeskuksissa on lyhyet jonotusajat, ja hakija voi mm. maksaa viisumimaksunsa suoraan viisumikeskuksen kassalle ja halutessaan ottaa passikuvan viisumihakemusta varten. Viisumoidun passin voi lisäpalveluna tilata kuriiripalvelun kautta suoraan kotiovelle.

Hakemusvaatimukset sekä viisumikeskuksen perimä palvelumaksu ovat samat kuin Moskovan viisumikeskuksessa. Hakemusten kuljettamiseen vaadittavan ajan vuoksi käsittelyaika eroaa hieman Moskovaan jätetyistä hakemuksista, mutta noudattaa kuitenkin EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen määrittelemää kymmenen päivän käsittelyaikaa. Kolmessa päivässä myönnettäviä pikaviisumeita ei voi viisumikeskusten kautta hakea, vaan pikaviisumihakemukset täytyy jättää Moskovassa.

Hakemukset toimitetaan viisumikeskuksista Suomen suurlähetystöön Moskovaan käsiteltäviksi. Viisumihakemusten tutkinta, mahdolliset hakijan haastattelut ja viisumipäätökset tehdään edelleenkin aina suurlähetystössä.

Viisumihakemusten vastaanoton ulkoistaminen perustuu EU:n viisumisäännöstöön sekä Suomen ulkomaalaislakiin.

Lisätietoja: Petteri Kotilainen, Moskovan suurlähetystö, puh. +7 495 787 4174