Suomi auttaa Mosambikin tulvissa

Mosambikia koettelevat maan itsenäisyyden ajan tuhoisimmat tulvat. Suomen kehitysyhteistyöhankkeet auttavat viljelijöitä uuteen alkuun Mosambikin köyhimmillä alueilla.

Tammikuun alun runsaat sateet saivat Mosambikin keski- ja pohjoisosat tulvimaan. Yli 150 ihmistä hukkui tai menehtyi mutavyöryjen ja romahtaneiden talojen alle. Lähes 9000 asuinrakennusta, 403 koulua ja seitsemän terveysasemaa tuhoutui. Tulvatuhot koettelevat lähes 160 000 ihmistä, joista suurin osa asuu Zambesiassa. Yli 50 000 ihmistä on majoitettu hätämajoituskeskuksiin.

Tulvan alta hätämajoitukseen siirrettyjä ihmisiä Mocubassa. Kuva: Adelina Tirosa.

Tulvat rikkoivat teitä ja katkaisivat sähköverkon kaupunkialueilla että maaseudulla. Keski- ja Pohjois-Mosambik olivat kuukauden ilman sähköä ja liikenneyhteydet ovat edelleen poikki.  Tilanne on kriittisin Licungo-joen rannalla Zambesian maakunnassa, jossa osa yhteisöistä on jäänyt täysin eristyksiin.

Tulvat ovat peittäneet viljelijöiden peltoja ja huuhtoneet niitä kokonaan pois. Taloja ja viljelytyökaluja ja siemeniä on tuhoutunut. Kasvukausi on vaarassa, ja lähes 30 000 kotitaloutta on jo menettänyt osan sadostaan.

Siemeniä, käymälöitä ja keittiöitä

Suomen rahoittama Prodeza -hanke parantaa Mosambikin köyhimpien viljelijöiden ruokaturvaa  Mocuban ja Maganja da Costan alueella. Täällä yli tuhannen perheen vuosiansiot jäävät alle 135 euron.

Kriisin alkupäivinä hanke toimitti elintarvikkeita kotinsa menettäneille perheille Mocuban kunnan pyynnöstä. Tulvatuhojen tilannetta kartoitetaan jatkuvasti, jotta viljelijöitä voidaan tukea jatkossakin. Suunnitelma tehdään yhteistyössä Zambesian maakunnan ja Mocuban ja Maganja da Costan kuntien viranomaisten kanssa.

Viljelijöille toimitetaan myös 25 000 eurolla viisi tonnia pavunsiemeniä ja 3000 tuotantovälinesettiä. Näin perheet pääsevät takaisin viljelmilleen heti sateiden väistyessä. 

Myös toinen Suomen tukema maaseudun kehityshanke auttoi tulvien uhreja. Kansalaisjärjestö ADPP:n toteuttaman hankkeen kautta ohjattiin hätäapua pahimmille tuhoalueille. Hankkeen budjetista käytetään 20 000 euroa käymälöiden ja keittiöiden rakentamiseen.

Yön aikana kadonnut silta Maganja da Costalla. Kuva: Cesar Tivani.

Hinnat nousevat, talous hiipuu

”Hyvin harvoilla maaseudun viljelijöillä on sähköt talossaan eivätkä he juuri kärsi sähkökatkoksesta. Teiden ja siltojen tuhoutuminen vaikuttaa sen sijaan kaikkeen: markkinoille pääsy vaikeutuu, siementen vienti viljelijöille estyy, polttoaineen ja ruoan hinnat nousevat eristyksiin jääneillä alueilla”, kertoo Prodeza-hankkeessa työskentelevä ruokaturvan apulaisasiantuntija Eeva Ruuska.

Monissa kouluissa lukukauden alku on viivästynyt, sillä osa kouluista tuhoutui tulvissa ja osa niistä toimii hätämajoituskeskuksina.

Sähkön ja liikenneyhteyksien katkeamisella on vakavat vaikutukset Mosambikin talouteen.

Luottoluokittajayhtiö Moody's arvioi tulvien hidastavan Mosambikin bruttokansantulon kasvua jopa 0,5 prosenttia. Talouskasvu mataa, koska maatalous kattaa noin 30 prosenttia Mosambikin bruttokansantulosta ja kahdeksan prosenttia työvoimasta.

Outi Einola-Head

maaseutu