Finlands ambassad i Washington fick internationell erkänsla för sina barnsidor


Project Finland, de barnsidor på nätet som upprätthålls av Finlands ambassad i Washington, har vunnit det internationella priset Golden Web Award i september 2003.

Priset utdelas av International Association of Webmasters and Designers, som har 310 000 egentliga och passiva medlemmar i 145 länder. Golden Web Award ges som erkänsla för kunskaper och kreativitet på toppnivå både i fråga om nätdesign och innehåll.

Ambassadens barnsidor blev klara i januari 2003, men de lanserades offentligt i början av denna månad. Vita huset bekantade sig på ambassadens begäran med sidorna, och fru Laura Bush, som driver ett eget utbildningsprojekt, skrev sin hälsning till sidorna.

Även USA:s media har visat intresse för projektet. Flera regionaltidningar har skrivit om Finlands "nätdiplomati". Wall Street Journals USA-upplaga (28.8.) skrev i sin artikel att Project Finland kommer att fylla skolböckernas Finlandsunderskott. Mediaavdelningen har kontaktats t.o.m. av Disney.

Ambassadens barnsidor tar med användaren på olika utfärder i Finland. Dessa har som syfte att aktivera barnen och ge dem insikter i ett annat sätt att leva. Sidornas värd är ett pratande Mumintroll. Rättigheterna att använda Mumintrollet för detta ändamål överläts av Tove Janssons stiftelse.

Information över nätet har en viktig ställning i Washington-ambassadens verksamhet. USA är ett ledande Internet-land och även skolorna använder i allt högre grad Internet i undervisningen.

Barnsidorna finns på webbadress www.projectfinland.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Närmare upplysningar: pressrådet Kristiina Helenius, Finlands ambassad i Washington, tfn 1 202 298 5820, mobil + 1 202 413 6381


koululaiset
koulutus