Suomen vesiohjelmat vastaavat Etiopian kuivuuskriisiin

Kuivat kaudet koettelevat Etiopiaa noin kymmenen vuoden välein. Tänä vuonna kärsitään pahimmasta kuivuudesta vuoden 2003 jälkeen. Vettä tarvitsee yli miljoona ihmistä, ja Suomen vesiohjelmilla on iso merkitys puhtaan veden saannille.

Tänä vuonna kausiluontoisia sateita on saatu huomattavasti tavanomaista vähemmän, ja ne ovat olleet lyhyempiä. Syitä ovat El Niño -ilmiö sekä Intian valtamereltä tulevan kosteuden vähentyminen.

Yli miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan pikaisesti vesi-, sanitaatio- ja hygienia-apua. Vesipisteitä laajennetaan ja rikkinäisiä kaivoja korjataan. Kuivuudesta kärsiville alueille on toimitettava vettä mahdollisimman pian.

Kyläkaivosta Bahir Darin lähistöllä saa päivittän pudasta vettä 300 ihmistä. Kuva: Outi Einola-Head.

Suomen vesiohjelmat isossa roolissa

Suomen vesiohjelmat ovat tuottaneet vettä noin kolmelle miljoonalle etiopialaiselle. Tämä vastaa noin seitsemää prosenttia Etiopian saavuttamasta puhtaan veden tavoitteesta. Vaikka vain pieni osa tämänhetkisistä kriisialueista on Suomen hankealuetta, olemassa olevat ja toimivat vesipisteet saattavat osoittaa arvonsa kuivuuden aiheuttaman sisäisen muuttoliikkeen alkaessa.

Suomen panos on merkittävä, sillä Suomen ohjelmissa kyläyhteisöt itse hallinnoivat vesipisteitä, minkä vuoksi ne toimivat keskimääräistä paremmin. Suomen kouluttamat kaivoteknikot voivat myös olla arvokas voimavara, kun toimimattomia vesipisteitä on kunnostettava nopeasi kuivuuden ensiapuna.

Puutteellisen sanitaation pelätään aiheuttavan koleraepidemioita. Riskialueella elää tällä hetkellä yli miljoona ihmistä.

Vähäiset sateet pienentävät laidunnettavan maan pinta-alaa ja vähentävät maidontuotantoa. Karjaa on myös kuollut.

Satoa menetetty, ruuan hinta nousee

Pääsadosta on tuhoutunut jopa 30 prosenttia, ja ruuan hinnan uskotaan nousevan. Noin 55 miljoonaa ihmistä saa ravintonsa nyt lopuillaan olevan pitkän sadekauden aikana tuotetusta sadosta.

Arviot ruoka-avun tarpeesta kasvavat jatkuvasti. Etiopian hallituksen mukaan neljä ja puoli miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä ruoka-apua, YK:n arvio on 5,5 miljoonaa.

Ruoka-apua tarvitsevilla alueilla on havaittu tuhkarokkoa. Aliravitsemus ja tuhkarokko ovat vaarallinen yhdistelmä erityisesti lapsille.

Kuiva kausi on alkamassa, ja pahimman pelätään olevan vasta edessä. El Niño-ilmiö tulee uhkaamaan ruuan ja vedensaantia Etiopiassa myös vuonna 2016.

YK:n arvion mukaan Etiopia tarvitsee tänä vuonna 230 miljoonaa dollaria humanitaarista apua.  Ensi vuonna ruoka-apua saattaa tarvita jo 15 miljoonaa ihmistä.

Etiopian hallitus on tarttunut ongelmaan ripeästi ja ohjannut 33 miljoonaa dollaria tilanteen helpottamiseen. Hallitus on myös pyytänyt avunantajamaita tutkimaan, voisivatko ne vastata humanitaarisiin tarpeisiin omien kehitysyhteistyöohjelmiensa sisällä.

Suomi keskustelee muiden avunantajien kanssa siitä, miten tehokkaimmin vastata Etiopian kriisiin. Lisäksi selvitetään, miten Suomen kehitysohjelmat Etiopiassa voisivat helpottaa tilannetta.

Outi Einola-Head

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

ilmastonmuutokset
vesi
ympäristö