Suomen vankka tasa-arvo-osaaminen kiinnosti jordanialaisdelegaatiota

Viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan edustajien välinen yhteistyö sekä Suomen vankka tasa-arvo-osaaminen nousivat erityisen kiinnostuksen kohteeksi, kun jordanialainen valtuuskunta vieraili elokuun lopussa Suomessa. Valtuuskunnan jäsenet osallistuvat Jordanian ensimmäisen kansallisen Naiset, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman laatimiseen.

Jordanialainen delegaatio tutustui Suomen-matkansa aikana siihen, miten YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” on toimeenpantu Suomessa.

Delegaatioon kuului viranomaisia ja kansalaisjärjestöjä, jotka ovat mukana Jordanian ensimmäisen toimintaohjelman laatimisesta vastaavassa koalitiossa (Jordanian National Coalition for the Implementation of UNSCR 1325).

Jordanialaiset tapasivat matkansa aikana Naiset, rauha ja turvallisuus
-toimintaohjelmasta vastaavia suomalaisia viranomaisia ja kansalaisyhteiskunnan edustajia. Vierailun huipentumana oli tutustuminen Kriisinhallintakeskuksen (CMC) toimintaan Kuopiossa.

Parhaat käytännöt kiinnostuksen kohteena

Jordanian hallitus on sitoutunut kansallisen Naiset, rauha ja turvallisuus
-toimintaohjelman laatimiseen. Toimintaohjelman viimeistelyn tueksi jordanialaiset pyrkivät tutustumaan eri maiden parhaisiin käytäntöihin ja oppimaan jo saaduista kokemuksista.

Suomi valikoitui matkakohteeksi, koska Suomi on vahvasti sitoutunut Naiset, rauha ja turvallisuus -agendaan ja sen toimeenpanoon. Suomi myös tukee Jordanian kansallisen 1325-toimintaohjelman valmisteluprosessia.

Jordanialaiset saivat suomalaisten kokemuksista arvokasta tietoa.  Erityisesti jordanialaisia kiinnosti suomalaisten viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan edustajien yhteistyö sekä Suomen vankka tasa-arvo-osaaminen muun muassa kriisinhallinnassa.

Suomessa vastaava ohjelma laadittiin ja toimeenpantiin vuosina 2008–2011 ja 2012–2016.

Jordania pyrkii lisäämään naisten määrää kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa

Jordania lähettää merkittävän määrän joukkoja kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin.  Naisten määrää rauhanturvaajina, sotilasneuvonantajina ja turvallisuussektorin johtotehtävissä pyritään uuden toimintaohjelman avulla lisäämään.

Naapurimaiden konfliktit vaikuttavat huomattavasti Jordanian tilanteeseen. Maassa on noin 1,4 miljoonaa pakolaista, joista yli 600 000 tulee Syyriasta. Tämä asettaa haasteita Jordanialle huomioida myös pakolaisten – ja erityisesti pakolaisnaisten – tarpeet.

Pakolaisista vain 200 000 on sijoitettuina leireille. Valtaosa pakolaisista elää osana muuta yhteiskuntaa. Jordania pyrkii lisäämään ja vakiinnuttamaan naisten roolia erilaisissa tehtävissä, joilla voidaan tukea pakolaisnaisten asemaa.

Radikalismi ja siitä kumpuava väkivaltainen ekstremismi on konkreettinen uhka Jordaniassa.  Kansallisen toimintaohjelman laatimisen yhteydessä Jordaniassa pyritään löytämään keinoja, joilla naiset voisivat ottaa entistä aktiivisemman roolin radikalisaation ehkäisemisessä.

Janne Oksanen

Kirjoittaja työskentelee YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikössä ja vastaa erityisesti rauhanvälitykseen sekä naiset, rauha ja turvallisuus (päätöslauselma 1325) liittyvistä aiheista.

demokratia
rauhanvälitys
turvallisuus