Suomen uusi suurlähetystötalo Canberrassa vihittiin käyttöön

Woden Valley Youth Choir laulaa avajaisissa Suomen uusi suurlähetystörakennus Canberrassa vihittiin käyttöönsä perjantaina. Suomen kaukaisin edustusto vie nyt maailmalle - Washingtonin, Berliinin ja Tukholman edustustojen tapaan - modernin suomalaisen arkkitehtuurin sanomaa, joka sen ansiosta on mennyt hyvin lävitse Australian mediassa jo ennen virallisia avajaisia. Suuresta mielenkiinnosta todisti myös lähes 400 avajaisvieraan joukko.

Pertti Torstila ja Australian vt. valtiosihteeri Alan Thomas paljastivat lähetystön seinään kiinnitettävän kilven Tilaisuudessa puhuivat - ulkoministeri Erkki Tuomiojan jouduttua peruuttamaan Aasian ja Australian matkansa sairastumisen takia - alivaltiosihteeri Pertti Torstila ja Australian vt. valtiosihteeri Alan Thomas. Puheenvuoron käyttivät myös Canberran diplomaattikunnan vanhin, Irlannin suurlähettiläs Richard O'Brien, rakennuksen suunnitellut arkkitehti Vesa Huttunen ja hänen työtoverinsa Nicolas Davies sekä Ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies, Aasian ja Oseanian suomalaisjärjestöjen edustaja Mikko Hietikko. Vieraille soitti Trio Töykeät ja lauloi Woden-laakson nuorisokuoro, myös suomeksi - "On suuri sun rantas autius" - vaikka mukana ei ollut yhtään suomalaistaustaista lasta.

Alivaltiosihteeri Torstila sanoi puheessaan australialaisten ehkä kysyvän, miksi kaukainen Suomi on päättänyt rakentaa uuden edustustorakennuksen juuri Canberraan. Suomi pitää perusteltuna kohottaa läsnäoloaan Australiassa: Canberra on Suomen edustoverkon kaukaisin piste, josta katetaan koko valtava Australian ja Oseanian alue. Toiseksi, Suomea ja Australiaa - joilla sinänsä on erinmaiset suhteet - yhdistää 30 000 australiansuomalaisen joukko, joka on voimavara kummallekin maalle.

Vt. valtiosihteeri Thomas totesi monien maiden tuoneen Canberraan näytteille omaa arkkitehtuuriaan. Yhdysvaltain talo voisi olla 1700-luvun Williamsburgista, Kiinan edustusto Pekingin kielletystä kaupungista ja Papua Uuden Guinean jyrkkäkattoinen "pitkä talo" tuon maan viidakoista. Thomas toivotti Suomen modernin arkkitehtuurin tervetulleeksi Yarraluman puistomaiseen lähetystökaupunginosaan, jonka hän sanoi nousseen yhdeksi pääkaupungin matkailunähtävyyksistä.

Lähetystörakennus on Vesa Huttusen suunnittelema Suurlähetystörakennuksesta pidettiin vuonna 1997 suunnittelukilpailu jonka voitti Vesa Huttunen (Arkkitehtuuritoimisto Hirvonen&Huttunen). Voittanut ehdotus oli nimeltään Ilmarinen. Nimi viittasi - paitsi Kalevalan seppään - etenkin Suomen sodanaikaisen laivaston samannimiseen panssarilaivaan, joka ajoi miinaan ja upposi 1941. Sotalaivan inspiroima rakennus eukalyptuspuiden keskellä Australian sisämaassa sisältää monia merellisiä piirteitä, joita australialaiset arkkitehtuurikriitikot ovat jo ehtineet kiittämään.

Australian julkisen palvelun tv-yhtiö ABC teki siitä ohjelman, jonka toimittaja Michael Garbutt vertaa taloa Sibeliuksen musiikkiin: on otettu tuttu teema, nostettu joitakin sen aineksia abstraktille tasolle ja yhdistetty ne uudelleen rakenteeksi, joka on yhtä aikaa uutta luova, monimuotoinen ja pohjimmiltaan syvän lyyrinen. Taloa kiittää myös Architecture Australian viime numeron kuuden sivun ja 13 värikuvan jutussaan Canberran yliopiston arkkitehtuurin professori Stephen Frith.

Ulkoisesta näyttävyydestään huolimatta rakennus on lattiapinta-alaltaan vain 800 neliömetriä. Toimistojen lisäksi siinä on monitoimitila yleisötilaisuuksia, näytelyitä ym. varten sekä yhden työntekijän asunto. Kiitosta rakennus saa ympäristötietoisilta australialaisilta myös edistyksellisen ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmänsä ansiosta. Osa energiankulutuksesta tyydytetään maalämmöllä, joka haetaan 90 metrin syvyydestä.











Alivaltiosihteeri Torstilan englanninkielinen puhe

Canberran suurlähetystön englanninkielinen esite