Suomen UNOPS-toimistoon apulaispääsihteeritason YK-virkamies

YK:n pääsihteeri on nimittänyt hankepalvelutoimisto UNOPSin uuden Helsingin-toimiston johtoon järjestön varapääjohtajan Vitaly Vanshelboimin.

Vitaly Vanshelboim
Vitaly Vanshelboim

Vaikuttavuussijoittamisen ohjelman (Sustainable Infrastructure Impact Investments) johtoon nimitetty Vanshelboim on kautta aikojen ensimmäinen apulaispääsihteeritason YK-virkamies, jonka toimipaikkana on Suomi. Ukrainalainen Vanshelboim on toiminut UNOPSin varapääjohtajana vuodesta 2006 lähtien. YK:n palveluksessa hän aloitti vuonna 1992.

YK:n hankepalvelujen toimisto UNOPS käynnisti alkuvuodesta Helsingissä toimiston, josta käsin ohjelmaa tullaan johtamaan. Vaikuttamissijoittamisen ohjelma kanavoi yksityisen sektorin investointeja kestäviin infrastruktuurihankkeisiin kehitysmaissa. Ohjelma painottaa asumista ja uusiutuvaa energiaa, ja sillä on kasvava merkitys YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman rahoittamisessa.

”Globaalin ohjelman sijoittaminen Helsinkiin on osoitus Suomen YK:ssa nauttimasta luottamuksesta toimintaympäristönä, johon maailmanjärjestö voi sijoittaa toimintojaan ja johon ei liity sanottavia riskejä. Ohjelma tulee vahvistamaan YK:ssa Suomen profiilia kestävän kehityksen ja innovaatioiden edelläkävijänä”, arvioi ulkoministeriön innovaatiosuurlähettiläs Jarmo Sareva.

Tähän mennessä UNOPS on ohjelman kautta sitoutunut osallistumaan yli 860 000 asunnon rakentamiseen tulevan vuosikymmenen aikana Keniassa, Ghanassa, Intiassa, Pakistanissa ja Karibian alueella. Samalla luodaan satojatuhansia paikallisia työpaikkoja ja tuetaan kestävää paikallista taloutta.

Yhdessä Otaniemessä sijaitsevan YK:n teknologiainnovaatioiden laboratorion (UNTIL) kanssa UNOPS-toimisto muodostaa Suomeen tärkeän YK:n osaamiskeskittymän, johon liittyy myös kasvumahdollisuuksia. Vaikuttavuussijoittavuusohjelman lisäksi UNOPS-toimistosta käsin tullaan johtamaan myös globaalia teknologia- ja innovaatio-ohjelmaa, jonka päällikkö Helsingissä on ruotsalainen Jonas Svensson.