Suomen suurlähetystö Bagdadissa on aloittanut toimintansa uudelleen

Suomen suurlähetystö Irakin pääkaupungissa Bagdadissa on aloittanut toimintansa uudelleen lähes 29 vuoden tauon jälkeen. Suurlähettiläs Vesa Häkkinen luovutti valtuuskirjeensä Irakin presidentille Barham Salihille 9. joulukuuta.

Suurlähettiläs Vesa Häkkinen luovutti valtuuskirjeensä Irakin presidentille Barham Salihille. Kuva: Iraqi Presidency
Suurlähettiläs Vesa Häkkinen luovutti valtuuskirjeensä Irakin presidentille Barham Salihille. Kuva: Iraqi Presidency

Muodollisesti Suomen suurlähetystöä ei ollut koskaan suljettu, mutta sen toiminta loppui tammikuussa 1991. Tuolloin oli alkamassa niin sanottu ensimmäinen Persianlahden sota.

Diplomaattisen läsnäolon palauttaminen Bagdadiin parantaa Suomen ja Irakin välisten suhteiden kehittämisen edellytyksiä ja suhteiden ylläpitoa huomattavasti. Suomi on jo aiemmin panostanut Irakissa monipuolisesti maan jälleenrakennukseen sekä sotilaalliseen- että siviilikriisinhallintatyöhön. 

Suomi ja suurlähetystö pyrkivät monipuolistamaan ja tiivistämään maiden suhteita ja parantamaan paitsi viranomais- ja poliittisen tason yhteistyötä, myös suomalaisen elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia maassa. Tässä vaiheessa tämä tarkoittaa erityisesti osallistumista jälleenrakennushankkeisiin kansainvälisten rahoituslaitosten kautta.

Suurlähetystö toimii lisäksi sen edistämiseksi, että Suomi ja Irak voisivat yhteistyössä sopia ilman laillista perustetta Suomessa olevien irakilaisten turvallisten palautusten järjestämisestä.

Irakin turvallisuustilanteen takia suurlähetystö ei tarjoa normaaleja konsulipalveluita. Passi-, viisumi- ja oleskelulupa-asiakkaat saavat edelleen palvelunsa Turkin Ankarasta.

Suurlähetystössä työskentelee vuodenvaihteessa viisi Suomesta lähetettyä virkamiestä ja yksi paikallinen hallintovirkailija. Suurlähetystö toimii Bagdadissa samoissa tiloissa kuin Ruotsin suurlähetystö ja Norjan asiainhoitajan johtama edustusto.

Kuvassa edustuston henkilökuntaa. Kuva: Vesa Häkkinen.
Suomen suurlähetystö toimii Bagdadissa vielä hieman keskeneräisessä toimistossa. Kuvassa edustuston henkilökuntaa. Kuva: Vesa Häkkinen

Kuluvana vuonna Suomen ja Irakin diplomaattisuhteet täyttävät 60 vuotta. Pitkän linjan diplomaatti Aaro Pakaslahti oli Suomen ensimmäinen lähettiläs Irakissa vuosina 1959–1966. Hänen toimipaikkansa oli tuolloin Ankara eli Irak oli hänen niin sanottu sivuakkreditointimaansa. Suomi sai ensimmäisen Bagdadista käsin toimivan suurlähettilään vuonna 1973, kun väliaikaisena asiainhoitajana toiminut Martti Lintulahden titteli muutettiin 29.12.1973 suurlähettilääksi.

Viimeisenä lähetettynä virkamiehenä Bagdadin-suurlähetystössä toiminut lähetystösihteeri Antti Kuusela poistui maasta tammikuussa 1991. Tämän jälkeen Suomi on edustautunut Irakissa ensin Syyrian Damaskoksesta ja sitten Libanonin Beirutista käsin. Vuodesta 2016 kuluvan vuoden toukokuuhun saakka Suomen Irakin-suurlähettiläänä toimi ulkoasiainneuvos Päivi Laine, jonka toimipaikka oli Helsinki.

Kuvassa vierailijoita ulkoministeriöstä ja Maahanmuuttovirastosta sekä edustuston henkilökuntaa. Kuva: Vesa Häkkinen.
Suurlähetystö vastaanotti ensimmäisen Suomesta tulleen delegaationsa 9.12. Kuvassa vierailijoita ulkoministeriöstä ja Maahanmuuttovirastosta sekä edustuston henkilökuntaa. Kuva: Vesa Häkkinen