Suomen rahoittama ympäristöhanke näytti tietä Egyptin teollisuudelle

Suomen seitsenvuotinen hanke Egyptin ympäristöministeriön kehittämiseksi ja teollisuuden ympäristöpäästöjen pienentämiseksi on päättynyt. Hankkeen tuloksena on muun muassa perustettu teollisuuden ympäristöongelmiin keskittynyt ministeriön toimisto.

"Toivomme, että yhteistyö ympäristöalalla voi jatkua tulevaisuudessakin. Siihen on hyvät perusteet tämän onnistuneen hankkeen jälkeen", totesi Egyptin ympäristöministeri Mahmoud Riad hankkeen päätöskokouksessa. "Meille on tärkeää ympäristöalan yhteistyö myös yksityissektorin ja kansalaisjärjestöjen kanssa."

"Suomi suunnittelee jatkavansa kestävän kehityksen tukea Egyptissä uusin yhteistyömuodoin", kertoo kehitysyhteisöneuvos Anna Gebremedhin, Egyptin vastuuvirkamies ulkoasiainministeriössä. "Pidämme tärkeänä yritysten yhteistyötä ympäristöalalla. Suunnitteilla on myös yhteistyön kehittäminen suomalaisten ja egyptiläisten instituutioiden välillä."

Hankkeen vetäjänä toiminut Raimo Lilja kertoi keskeisistä saavutuksista: "Näytimme tietä Egyptissä, miten teollisuus voi päästä vapaaehtoisesti ympäristöystävällisempään tuotantoon. Kehitimme myös teollisuuden ympäristövalvontaa. ”

Hanke toimi yhteistyössä Maailmanpankin kanssa, joka tarjosi halpakorkoisia lainoja. Lainojen avulla perustettiin 25 pilottihanketta. ”Niiden avulla teollisuusprosessit nykyaikaistuvat, näin myös tuottavuus sekä ympäristön laatu paranivat”, Lilja arvioi.

Pienin askelin kohti
kansainvälisiä ympäristöstandardeja


Hankkeen tuottamat ohjeistot vaikuttavat myös Egyptin rajojen ulkopuolella muissa arabimaissa. "Teollisuustoimiston perustaminen ympäristöministeriöön projektihenkilöstön perustalle varmistaa sen, että saavutettu tieto on halussa suomalaisten lähdön jälkeenkin", jatkaa Raimo Lilja.

"Ympäristöministeriön yksiköiden tarkastustoiminta toimii nyt entistä paremmin. Hyvien tulosten saavuttamiseksi on edettävä pienillä askelilla. Egyptin teollisuus ei ole valmis yhtäkkiseen hyppäykseen, mutta Suomen hankkeen avulla on päästy jo pitkälle kansainvälisten ympäristöstandardien saavuttamisessa", toteaa hankkeen paikallinen johtaja Hanan El Hadry. Nykyisin hän on Egyptin ympäristöministeriön uutukaisen teollisuusyksikön päällikkö.

Matti NummelinUlkoministeriön kehitysyhteistyön global.finland.fi-sivut(Linkki toiselle web-sivustolle.)