angle-left Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden ohjelma julkistettiin Reykjavikissa
 

Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden ohjelma julkistettiin Reykjavikissa

Suomi valmistautuu ottamaan vastaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden vuonna 2016. Pääministeri Juha Sipilä esitteli Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelman Reykjavikissa Pohjoismaiden neuvoston 67.  istunnossa  27. lokakuuta.

Norden-logo.Jpg

Vesi, luonto ja ihmiset

Pohjoismainen yhteistyö on tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa sekä eurooppalaista ja kansainvälistä yhteistyötä.  Tavoitteena on vahva Pohjola vahvassa Euroopassa.

Yhteiset tavoitteet ja arvot lujittavat Pohjolan asemaa yhtenä maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista.  Yhteistyöllä on pitkät perinteet ja kansalaisten vahva tuki.

Suomen 2016 puheenjohtajakauden pääteemoja ovat vesi, luonto ja ihmiset. Kolmea pääteemaa tukevat tavoitteet rajaesteiden poistamisesta, digitalisoinnin edistämisestä ja Pohjoismaiden yhteisen painoarvon vahvistamisesta Euroopan unionissa.

Suomi haluaa edistää verkostomaista työskentelyä konkreettisten tavoitteiden ja hankkeiden parissa.  Tavoitteena on nostaa pohjoismaisen yhteistyön kiinnostavuutta ja merkityksellisyyttä myös elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan kannalta.

Suomi on toiminut Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana edellisen kerran vuonna 2011. Pohjoismaiden ministerineuvosto on Pohjoismaiden hallitusten virallinen yhteistyöelin. Se pyrkii yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin, joilla on selkeitä myönteisiä vaikutuksia maiden kansalaisille.

Ensi vuonna tulee myös kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Suomen eduskunnan valtuuskunta ensimmäisen kerran osallistui Pohjoismaiden neuvoston istuntoon.