Finlands lag om grundläggande utbildning fick pris i Genève

Finlands lag om grundläggande utbildning har tilldelats priset Future Policy Award i silver för främjandet av barns jämlika utbildningsmöjligheter.

Lagen uppmärksammas för att den garanterar lika möjligheter för barn att ta del av undervisning av hög kvalitet oberoende av barnets etniska ursprung, ålder, familjens förmögenhet, språk eller bostadsort.

Finlands helhetsbetonade syn på utbildning är en nyckelfaktor i vårt framgångsrika skolsystem.

Undervisningsrådet Irmeli Halinen fick ta emot priset som delades ut av World Future Council under en högtid i samband med Interparlamentariska unionens församling i Genève tisdagen den 20 oktober. Priset överräcktes av World Future Council tillsammans med Interparlamentariska unionen och Unicef.

Priset i guld tilldelades Zanzibar för en lag om barns rättigheter som ökat medvetenheten om barnens rättigheter och förbättrat barnskyddet. Finland delar Future Policy Award i silver med Maryland i USA. Maryland är den första delstaten i USA som infört miljökompetens i gymnasiets examenskrav. I andra delstater har man börjat följa Marylands exempel.

Sverige fick ett hedersomnämnande för lagen mot barnaga och Argentina för högsta domstolens beslut om rättigheter som gäller miljön.

Future Policy Award som delas ut av World Future Council är ett internationellt pris som uppmärksammar samhälleliga verksamhetsmodeller istället för individuella prestationer.

koululaiset
koulutus
opetus