Suomen pääkonsulaatin peruskivi muurattiin Pietarissa


Suomen Pietarin-pääkonsulaatin uudisrakennuksen peruskivi muurattiin 10. kesäkuuta Preobrazhenskajan, kirkastuksen, aukiolla. Muuraustilaisuudessa suomeksi ja venäjäksi puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki totesi, että Pietarilla on erityisasema Suomen ulkomailla edustautumisen historiassa, sillä Suomi on jo kohta kaksi vuosisataa ollut virallisesti läsnä Nevan metropolissa. Suomen virallisen edustautumisen voidaan katsoa alkaneen juuri Pietarista, Lehtomäki muistutti.

Muurauslapionsa ministeri Lehtomäki kohotti yhdessä Venäjän presidentin Luoteis-Venäjän edustajan sijaisen, Jevgeni Makarovin, kanssa. Heidän lisäkseen tilaisuudessa puhuivat myös Pietarin varakuvernööri Anna Markova, pääurakoitsija Skanskan konserninjohtaja Stuart Graham sekä Suomen Pietarin-pääkonsuli Kauko Jämsén. Peruskiveen upotettiin peruskirjan lisäksi päivän Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Sankt-Peterburgskie Vedomosti -lehti sekä Suomen ja Venäjän käytössä olevat kolikot.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatti myönsi viime vuonna yli 230 000 viisumia ja lähes 3500 oleskelulupaa. Nimenomaan viisuminannon laajentumisesta johtuen pääkonsulaatin henkilömäärä kesäisin ja muina sesonkiaikoina nousee reilusti yli sadan hengen. Uuden pääkonsulaattirakennuksen bruttopinta-ala on 7893 ja hyötypinta-ala 6723 neliömetriä. Kustannusarvio on 17,9 miljoonaa euroa.

Preobrazhenskaja-aukiota hallitsee sen keskellä nouseva, empireä puhtaimmillaan edustava Kristuksen kirkastuksen kirkko. Suomen pääkonsulaatin uusi rakennuksen on määrä nosta aukion laidalle kesäkuuhun 2004 mennessä. Rakennustyöt alkoivat tämän vuoden maaliskuussa.


Pääkonsuli Kauko Jämsén: Pietarin nousukausi jatkuu