Suomen metsätalous kiinnostaa ja kannustaa maailmalla

Himalajan rinteillä sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa, samoin kuin Suomessa, metsien pinta-ala on kuta kuinkin samaa luokkaa – runsaat 70 prosenttia maan pinta-alasta. Molemmissa maissa metsiä arvostetaan ja metsävarat halutaan säilyttää tuleville sukupolville. Maailman maista Bhutan lienee ainoa hiilinegatiivinen valtio. 

Bhutanin metsävaltuuskunta Nuuksiossa
Vierailun ohjelmaan kuului myös käynti Nuuksion luonnonpuistossa. Kuva: Harri Kämäräinen

Suomessa metsiä on hoidettu ja hyödynnetty kestävästi jo vuosikymmeniä. Myös metsäluonnon suojelussa on onnistuttu. Maine Suomen menestystarinasta on kantautunut Himalajalle. Bhutan haluaa ottaa oppia Suomesta ja seurata Suomen vihreän metsäpolitiikan jalanjäljissä. 

Bhutanin maa- ja metsätalousministeriö lähetti joulukuussa 2019 kuusihenkisen asiantuntijavaltuuskunnan Suomeen viikon opintomatkalle tutustumaan, oppimaan ja hakemaan vaikutteita. Majoitus- ja matkakuluista vastasi EU:n Taiex-ohjelma, ja valtuuskunnan ohjelmasta Helsingissä vastasi maa- ja metsätalousministeriön Marjukka Mähönen yhteistyössä Tapio-konsulttiyrityksen Jouko Lehtoviidan kanssa.

Erityisen suuren vaikutuksen kaukaisiin vieraisiin teki Suomen selkeä ja tavoitteellinen metsäohjelma, suomalainen energiatehokkuus ja metsien hyödyntämisessä käytetty kotimainen teknologia. 

”Suomessa ymmärsimme, miten paljon energiaa, kallista polttoainetta ja tammipuuta poltamme päivittäin taivaan tuuliin kotona Bhutanissa. Jos pohjoisessa Suomessa on onnistuttu vähentämään energian kulutusta, niin samaan pystymme mekin”, totesivat bhutanilaisvieraat näkemästään ja kuulemastaan innostuneina. 

”Emme kaipaa ulkopuolista apua, vaan vaikutteita ja hyviä käytäntöjä, joiden pohjalta voimme itse ryhtyä tuumasta toimeen ja kehittää omaa metsätalouttamme Suomen mallin mukaisesti”, hehkuttivat bhutanilaisasiantuntijat. 

Valtioneuvoston linnassa bhutanilaisvieraat vastaanotti MMM:n ylijohtaja Juha Niemelä. Kuva: Harri Kämäräinen
Valtioneuvoston linnassa bhutanilaisvieraat vastaanotti MMM:n ylijohtaja Juha Niemelä. Kuva: Harri Kämäräinen

Onnistuneelle opintomatkalle on luvassa jatkoa

Bhutanilaiset harkitsevat osallistumista Päättäjien Metsäakatemiaan, muille Suomessa järjestettäville kursseille ja koulutukseen. 

Viikon aikana luotiin lukuisia siltoja maiden asiantuntijoiden välillä. Kansainväliset yhteydet ovat jo osoittautuneet hyödyllisiksi. Bhutan ryhtyy vähentämään metsävarojen hukkaa ja hävikkiä suomalaisen teknologian keinoin. Lisäksi Bhutanin metsien arvioinnissa tullaan hyödyntämään Suomen kokemuksia eri puolilta maailmaa. 

Metsähallitus kutsui jo seuraavan metsäasiantuntijaryhmän Suomeen ”jatkokurssille”. Poikipa vierailu välittömästi myös kaupallista yhteistyötä. Suomalainen Arbonaut toimittaa Bhutanin metsäministeriölle metsämaankäytön päätöksenteon tukijärjestelmän. 

Koska Bhutanin luonnon monimuotoisuus ja endeemisten lajien lukumäärä on aivan omaa luokkaansa, avautuu metsäalan yhteyksien myötä myös suomalaisille luonnontieteiden ja metsäalan opiskelijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia päästä tutustumaan Himalajan koskemattomaan ja vielä suurelta osin tutkimattomaan luontoon.


Harri Kämäräinen
Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs