Finlands utvecklingssamarbete 40 år

"För utvecklingsländerna har samarbetet med Finland betytt umgänge med en liten stat som förhåller sig allvarligt till demokrati, rättvisa, och jämlikhetsfrågor", konstaterade president Martti Ahtisaari då Finlands 40-åriga utvecklingssamarbete firades i Gamla studenthuset i Helsingfors.

Kontoret för utvecklingsbistånd vid utrikesministeriet inledde sin verksamhet den 1 mars 1965. De gångna fyra årtiondenas arbete och utvecklingspolitikens utsikter diskuterades den sista februari i Gamla studenthuset i Helsingfors. Vid festseminariet talade president Martti Ahtisaari, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki samt Moçambiques tidigare utrikesminister, doktor Leonardo Santos Simão.

Enligt president Ahtisaari har det inom Finlands utvecklingssamarbete haft en betydelse att Finland i Transparency Internationals klassificeringar utnämnts till världens minst korrumperade land.

"Man har även upplevt Finland som ett land som kan erbjuda högklassig sakkunskap, oberoende av om det är fråga om enskilda infrastrukturprojekt eller mera omfattande projekt och program som tagit sig an samhälleliga smärtpunkter", betonade Ahtisaari.

President Ahtisaari påpekade att det inte räcker med enbart utvecklingsbistånd för att vända den ekonomiska utvecklingen i de fattigaste länderna. Man kan och bör dock inte se ned på det officiella utvecklingsbiståndet.

"Under de gångna årtiondena har man bedrivit ur mänsklig och ekonomisk synvinkel viktigt arbete med hjälp av utvecklingssamarbetsanslagen. FN:s målsättning på 0,7 procent av BNI är fortfarande aktuell och jag hoppas att västländerna, inklusive Finland, anstränger sig för att nå detta mål."

Ahtisaari betonade att utvecklingsbiståndsmålet inte bara är av ekonomisk betydelse. Det är även fråga om ett politiskt åtagande, som de rika nordliga länderna har ingått. Det faktum att löftet inte har infriats, har till sin del även hämmat det internationella samfundets handlingsförmåga.

Minister Lehtomäki betonade sambandet mellan utveckling och handel

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki tackade i sitt inlägg utvecklingssamarbetets veteraner. Enligt minister Lehtomäki har världen under de gångna fyrtio åren blivit en bättre plats för många människor, men hon medgav samtidigt att utvecklingen går framåt och utvidgas plågsamt långsamt.

"Utvecklingssamarbetet faller idag i allt högre grad inom ramen för den så kallade omfattande säkerheten. Utvecklingssamarbetets och utvecklingspolitikens betydelse är snarare ökande än avtagande", sade Lehtomäki.

"För fyrtio år sedan var tron på utvecklingsbiståndets allsmäktighet stor. Idag vet vi att utvecklingsbiståndet är en betydande katalysator, men att hållbar utveckling endast kan uppnås genom konsekvent verksamhet inom handels-, säkerhets- och jordbrukssektorerna och övriga sektorer som påverkar utvecklingsländernas ställning."

För att utvecklingsländerna i framtiden skall kunna dra nytta av marknaderna inom världshandeln, bör deras företagssektor och produktionskapacitet stärkas.

Enligt Lehtomäki är tillträde till marknaden bara en möjlighet, en fri handel är inte till stor nytta för utvecklingsländerna om de inte har något att erbjuda denna marknad. Finland har även själv insett vilken betydelse utrikeshandeln har för att bygga upp välstånd. Och redan på 1980-talet var Finland särskilt genom multilateralt samarbete med om att stärka utvecklingsländernas handelskapacitet.

Minister Paula Lehtomäki betonade det personliga engagemang som alltid har utgjort en del av utvecklingssamarbetet: "Det är lättast att engagera sig för utvecklingssamarbetet när man med egna ögon kan se små ljusglimtar. Utvecklingssamarbetet på planerings-, styrnings- och beslutsnivå kan lätt förvandlas till livlös byråkrati. När det finns risk för detta är det skäl att söka personligt engagemang i små steg av utveckling och glimtar av hopp till exempel inom våra egna projekt."

























Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis tal i sin helhet (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

President Martti Ahtisaaris tal i sin helhet (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Juhani Arttos bok "Kohti kumppanuutta" på finska(Linkki toiselle web-sivustolle.)