Det goda samarbetet mellan Finland och Nato kommer att fortsätta

"Man har försäkrat mig att Finlands deltagande i Natoledda insatser kommer att fortsätta som tidigare även inom ramen för Finlands nya försvarspolitiska redogörelse", berättade Natos nye generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer nöjt vid en presskonferens i Helsingfors i torsdags. Han betonade att Finland är en mycket viktig partner för Nato och att landet har gjort ett gott arbete vid de Natoledda insatserna i Kosovo och Afghanistan. De Hoop Scheffer besökte Finland på inbjudan av utrikesminister Erkki Tuomioja som ett led i sin rundtur i Natos medlems- och fredspartnerskapsländer.

Utrikesminister Tuomioja berättade att samarbetet mellan Finland och Nato förlöper väl och ständigt utvecklas. Finlands säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse kommer inte att innehålla några överraskningar gällande Nato, eftersom man redan är väl medveten om Finlands Natolinje. Angående frågan om vad Nato anser om frågan gällande Finlands infanteriminor och Natomedlemskap konstaterade de Hoop Scheffer att det är en fråga som uteslutande skall avgöras av Finlands regering och riksdag. Nato har ingen officiell ståndpunkt angående infanteriminor, trots att många av dess medlemmar har undertecknat Ottawakonventionen som förbjuder dem. Natos dörrar står öppna för Finland om man vill ansluta sig till försvarsalliansen, men de Hoop Scheffer tänker inte "ta Finland vid handen och leda in landet genom Natodörren". Det skulle vara en förolämpning mot Finlands självbestämmanderätt att ge råd om vad Finland borde göra.

Tuomioja berättade att han och de Hoop Scheffer diskuterat det internationella läget med betoning på samarbetet mellan EU och Nato. Även de Hoop Scheffer anser det vara naturligt att diskutera samarbetet mellan EU och Nato, eftersom varje land ju bara har en armé och en försvarsbudget.

Nato ämnar på alla sätt samarbeta även med Ryssland för att kväsa terrorismen. Nato och Ryssland har redan sammanträtt med anledning av skolkapningen i Beslan och överväger nu inom vilka områden ett samarbete kunde medföra ett mervärde. Vad gäller Rysslands uttalande om möjligheten att genomföra förebyggande attacker, påpekade utrikesminister Tuomioja att redan Kofi Annan sagt att den internationella lagstiftningen under alla omständigheter måste följas.





Presskonferensen som RealVideo-sändning

Pressmeddelande om generalsekreterarens Finlandsbesök

Natos generalsekreterares tal vid Utrikespolitiska institutet (på NATOs webbsidor)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

NATO
ulko- ja turvallisuuspolitiikka