Suomen ja Luxemburgin diplomaattiset suhteet 100 vuotta

Suomen ja Luxemburgin diplomaattisten suhteiden solmimisesta tulee maanantaina 25.10. 2021 kuluneeksi 100 vuotta.

Luxemburg vastasi 20.10.1921 myönteisesti Suomen esittämään agrementtipyyntöön eli pyyntöön nimittää Suomen hallituksen diplomaattinen edustaja Luxemburgiin. Tasavallan presidentti K. J. Ståhlberg nimitti 25.10.1921 Georg Achates Gripenbergin, Suomen va. asiainhoitajan Brysselissä ja Haagissa, toimimaan samassa tehtävässä myös Luxemburgissa.

Kuvassa on dokumentti, jossa on tekstiä. Luxemburg vastaa sähkösanomalla Suomen pyyntöön nimittää Suomen hallituksen diplomaattinen edustaja Luxemburgiin.Tasavallan presidentti nimitti 25.10.1921 Georg Achates Gripenbergin, Suomen va. asiainhoitajan Brysselissä ja Haagissa, toimimaan samassa tehtävässä myös Luxemburgissa.
Luxemburg vastasi 20.10.1921 myönteisesti sähkösanomalla Suomen pyyntöön nimittää Suomen hallituksen diplomaattinen edustaja Luxemburgiin. Tasavallan presidentti nimitti 25.10.1921 Georg Achates Gripenbergin, Suomen va. asiainhoitajan Brysselissä ja Haagissa, toimimaan samassa tehtävässä myös Luxemburgissa. Lähde: Ulkoministeriön arkisto. Kuva: Sami Heino

Suomella ja Luxemburgilla on paljon yhteistä useilla ulkopolitiikan aloilla, kuten ihmisoikeus- ja tasa-arvoasioissa, ilmastotavoitteissa ja oikeusvaltioperiaatteen osalta. Sekä Suomi että Luxemburg valittiin vastikään Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvoston jäseniksi kaudelle 2022–2024. Myös EU-politiikassa Suomella ja Luxemburgilla on paljon yhteneväisiä tavoitteita ja arvoja, esimerkiksi EU:n sisämarkkinoiden syventäminen ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiivistäminen.

"Molemmat maat ovat vahvoja multilateralismin kannattajia ja myös tuki EU:lle on vahvaa ja kantamme ovat usein lähellä toisiaan. Tältäkin pohjalta yhteistyö Suomen ja Luxemburgin välillä on luontevaa", toteaa Suomen Luxemburgin-suurlähettiläs Riitta Resch.

Suomen Luxemburgin-suurlähettiläs Riitta Resch on akkreditoitu Luxemburgiin Suomen Brysselin-suurlähetystöstä, ensimmäisen asiainhoitajan tavoin. Luxemburgin Suomen-suurlähettiläs Henri Schumacher on puolestaan akkreditoitu Suomeen Luxemburgin Kööpenhaminan-suurlähetystöstä.