Finland och Somalia fick diplomatiska förbindelser efter lång paus

På grund av det svåra inrikespolitiska läget i Somalia har Finland inte haft en ambassadör ackrediterad i Somalia på över tjugo år.

Somalia, ambassadör Sofie From-Emmesberger, president Hassan Sheikh Mohamud. Foto: Somalia Unit, Delegation of the European Union in Kenya. Ambassadör Sofie From-Emmesberger överräcker sitt kreditivbrev till Somalias president Hassan Sheikh Mohamud. Foto: Somalia Unit, Delegation of the European Union in Kenya.

I slutet av februari upprättade Finland och Somalia diplomatiska förbindelser i Mogadishu.

På grund av det svåra inrikespolitiska läget och inbördeskriget i Somalia har Finland inte haft en ambassadör ackrediterad i Somalia på över tjugo år.

Finlands ambassadör i Kenya Sofie From-Emmesberger överlämnade sitt kreditivbrev till Somalias president Hassan Sheikh Mohamud tillsammans med Frankrikes, Tysklands, Spaniens och Belgiens ambassadörer.

Det rådde en varm stämning under mottagningen och presidenten träffade ambassadörerna både i grupp och enskilt. Också Somalias utrikesminister Fawsia Yusuf Haji Adan var närvarande. Hon är en av två kvinnliga ministrar i Somalias regering.

När presidenten tog emot ambassadörerna uttryckte han sin förhoppning om att överlämnandet av kreditivbreven innebär tätare relationer mellan Somalia och Europa, men också en ljusare framtid för Somalia.

Presidenten tackade Finland särskilt för det värdefulla arbetet inom hälsosektorn. Finland genomförde en framgångsrik tuberkoloskampanj på 1980-talet innan inbördeskriget bröt ut.

Ambassadör From-Emmesberger uttryckte sitt helhjärtade stöd för Somalias parlament, regering och president som alla valdes hösten 2012.

De viktigaste principerna för Finlands Somaliapolitik är att somalierna själva ska ha ett starkt ägarskap i sin utveckling, att alla befolkningsgrupper beaktas jämlikt i fredsprocessen och att mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors och flickors rättigheter, beaktas.

Ambassadören påminde om att Finland, trots begränsade resurser, har gett Somalia mycket humanitärt bistånd och stött Somalias utveckling särskilt genom frivilligorganisationer.

Den aktiva somaliska diasporan i Finland är en styrka och man bör ta vara på deras insatser och vilja att utveckla Somalia.