Suomella näkyvä rooli YK:n kestävän kehityksen kokouksessa

Pääministeri Sanna Marin esittelee Suomen kansallisen raportin ja puhuu YK:n pääsihteerin kanssa kokouksessa, joka tarkastelee kestävän kehityksen tavoitteiden edistymistä maailmanlaajuisesti.

Suomi on yksi 47 maasta, jotka tänä vuonna raportoivat toimistaan YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelmaa koskevassa kokouksessa. Virtuaalisesti 7.7. käynnistynyt foorumi (High Level Political Forum on Sustainable Development, HLPF) keskittyy tänä vuonna erityisesti koronapandemian vaikutuksiin ja kestävään jälleenrakentamiseen Agenda 2030 -tavoitteiden pohjalta. 

Tiistaina 14.7. pääministeri Marin puhuu kokouksen ministeritason avausosiossa YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa sekä esittelee Suomen kansallisen kestävän kehityksen raportin.

Agenda 2030 -toimintaohjelmaan kuuluu 17 tavoitetta, joiden pyrkimyksenä on poistaa maailmasta köyhyys ja turvata hyvinvointi ympäristölle kestävälle tavalla.

Suomen vahvuuksia YK-tavoitteiden toimeenpanossa ovat olleet muun muassa yhteiskunnallinen tasa-arvo ja eri toimijoiden kuten kaupunkien, kuntien, yritysten, järjestöjen ja kansalaisten laaja osallistaminen tavoitteiden toimeenpanoon ja seurantaan. Globaalisti Suomi on edistänyt tavoitteista erityisesti sukupuolten tasa-arvoa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia.

HLPF on merkittävin vuosittainen kestävän kehityksen seurantakokous. Suomi tukee tavoitteiden maailmanlaajuista toimeenpanoa yhdessä EU:n kanssa, joka on alusta asti ollut YK:n tukena. Kokouksessa 7. heinäkuuta puhunut komissaari Jutta Urpilainen lainasi puheenvuorossaan komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä todeten, että EU haluaa vallitsevassa tilanteessa linkittää kansainvälisen elvytyksen ja velkahelpotukset kehitystavoitteiden toimeenpanoon. 

Suomen kannalta merkittävä tiistain kokous alkaa YK-foorumilla klo 16 Suomen aikaa. Tapahtumaa voi seurata verkossa YK-kanavalta (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)sekä puheenvuorojen jälkeen valtioneuvoston Youtube-kanavalta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lue lisää: valtioneuvoston tiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)