Det finns utrymme för finländska företag på den afrikanska marknaden för förnybar energi

I östra och södra Afrika lever mer än 180 miljoner människor utan elektricitet. Enligt en färsk utredning döljer det sig både risker och enorma möjligheter på marknaden för förnybar energi.

Utrikesministeriet har publicerat en utredning om möjligheterna på marknaden för förnybar energi i länderna i östra och södra Afrika. Utredningen täcker 15 länder som ingår i Finlands följande skede av programmet för energi- och miljöpartnerskap (Energy and Environment Partnership, EEP).

Utredningen kartlägger vilka problem som hindrar utvecklingen av ländernas energisektorer och diskuterar hur man kan lösa dessa med hjälp av utvecklingssamarbete och den privata sektorn. Utredningen har utförts av konsultföretaget Danish Energy Management.

Att se till att alla människor har tillgång till energi 2030 hör till de globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030. Det är en enorm uppgift eftersom det enligt utredningen finns 180 miljoner människor som lever utan elektricitet bara i östra och södra Afrika. På landsbygden har bara 22 procent av befolkningen el. Torka och en opålitlig energiproduktion förvärrar problemet.

Solenergi ger elektricitet på den kenyanska landsbygden. Foto: Juho Paavola

I södra och östra Afrika fokuserar man fortfarande i hög grad på att utvidga stamnätet, men för att uppnå det globala energimålet krävs det nya lösningar som är oberoende av stamnätet. För att målet ska uppnås krävs det också att fler aktörer från den privata sektorn involveras.

Jan Koivu som är inspektör för södra Afrika vid utrikesministeriets avdelning för Afrika och Mellanöstern konstaterar att den största utmaningen när det gäller att locka affärsverksamhet till den glesbebyggda afrikanska landsbygden är att denna region också hör till de allra fattigaste.

”När människor inte har råd att betala för sin energi uppfylls inte villkoren för lönsam affärsverksamhet. ”

Utredningen finansierades av Finland tillsammans med Österrikes och Storbritanniens myndigheter för utvecklingssamarbete, och är ett led i planeringen av en ny fond för förnybar energi. Fonden ska inleda sin verksamhet i början av 2018 och dela ut bidrag till företag och andra aktörer för projekt som stöder förnybar energi i regionen. Det är Nordiska utvecklingsfonden NDF som ansvarar för fonden och Finland deltar i finansieringen med medel för utvecklingssamarbete.

Ingen brist på finansiering

Det finns många risker på marknaden för förnybara energikällor, men den potentiella mängden kunder enorm. Företag kan dessutom få utvecklingsmedel och stöd från flera olika källor, konstaterar Koivu.

Också regeringarna i de länder som kartlagts har förbundit sig till att stödja lösningar för förnybar energi, men i praktiken har deras insatser varit varierande.

Tillsvidare har de finländska företagens andel av de projekt som EEP understött varit rätt blygsam. Koivu tror att finländska företag skulle ha mer att ge den afrikanska marknaden för förnybar energi.

Goda tekniska lösningar och finansiering borde kunna föras samman bättre.

”Vi har högtstående tekniskt kunnande och goda produkter. Jag tror att finländska ingenjörer kan anpassa sina produkter för omständigheter i olika länder.”

Energi möjliggör affärsverksamhet

En viktig del av EEP-programmet är att skapa arbetstillfällen särskilt för ungdomar och kvinnor. Enligt kartläggningen har EEP goda chanser att främja detta mål genom att uppmuntra partnerskap med lokala företag och stödja lokala samhällen och civilsamhällesorganisationer.

”Den energi som produceras gör det möjligt för kvinnor att starta sådan affärsverksamhet som kräver energi, till exempel en kiosk eller ett torgstånd”, konstaterar Koivu.

EEP, som fått stöd av Finland sedan 2010, främjar användningen av förnybar energi i östra och södra Afrika. Genom att främja moderna, pålitliga och billiga lösningar för förnybar energi förbättras tillgången till elektricitet, fattigdomen minskar och klimatförändringen bromsas. Genom programmet har kring 225 projekt fått stöd, i främsta hand för sol- och vindenergi.

Anni Granat
Skribenten är praktikant vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Renewable energy market landscape study covering 15 countries in southern and eastern Africa (pdf) (avautuu uuteen ikkunaan)

Renewable Energy Market Landscape Study, Volume II (avautuu uuteen ikkunaan)

Se Periscope-sändning(Linkki toiselle web-sivustolle.) från utgivningen av marknadskartläggningen (på engelska)