Samarbete i Finland förbättrar tillgången till mat i utvecklingsländer

Människorna i utvecklingsländerna har bättre chanser att få tillräckligt med mat när ministerier och organisationer i Finland samarbetar och påverkar politiska riktlinjer tillsammans.

Ruokaturva. Kuva: Juho Paavola Zambiernas dagliga mål består av en majsgröt som kallas nshima och grönsaker. Bättre samarbete mellan ministerier och organisationer i Finland leder till att människor i utvecklingsländer har bättre möjligheter att få tillräckligt med mat. Foto: Juho Paavola.

Man har redan länge vetat att bistånd inte ensamt kan lösa fattigdomens problem och att det behövs nya lösningar. Man kan påverka globalt tryggad tillgång till mat inom flera olika politikområden och de måste kunna stödja varandra utgående från utvecklingsländernas behov. Det var utgångspunkten för det pilotprojekt om globalt tryggad livsmedelsförsörjning som genomförts i Finland.

Finland har varit en föregångare genom att utreda hur koherenta våra egna politiska beslut egentligen är med tanke på livsmedelsförsörjningen i utvecklingsländerna. Pilotprojektet genomfördes av en arbetsgrupp som bestod av alla relevanta finländska aktörer. De framställde information och rekommendationer till de politiska beslutsfattarna. Arbetsgruppen ger också respons till OECD vars modell man följde för att göra undersökningen.

På fredagen publicerade utrikesministeriet pilotprojektets slutrapport, som ska presenteras för en internationell publik i slutet av november på Europeiska utvecklingsdagen i Bryssel.

Politisk koherens som stöder utveckling innebär att man beaktar utvecklingsländernas perspektiv i beslut som rör dem, både nationellt, i EU och internationellt. Om samarbetet fungerar kan Finland till exempel förbättra verksamheten i livsmedelslaboratorier i utvecklingsländer så att deras produkter fyller EU:s kvalitetskrav och lättare kan komma in på den europeiska marknaden.

Svar på stora problem

”Vi har gjort något alldeles nytt för att förbättra den utvecklingspolitiska koherensen. Pilotprojektet uppstod ur idén att använda ett verktyg som OECD just hade utvecklat. Det verkade som att verktyget lämpade sig för att främja samarbetet mellan olika politikområden. Andra länder har uppmärksamt följt vårt pilotprojekt och vill lära sig av våra erfarenheter”, säger ambassadrådet Hanna Rinkineva som lett pilotprojektet från första början.

Hanna Rinkineva, Kyösti Arovuori, Anne Sipiläinen ja Pekka Haavisto. Kuva: Eero Kuosmanen Pilotprojektet om tryggad livsmedelsförsörjning framställde information och rekommendationer för politiska beslutsfattare. På bilden ambassadrådet Hanna Rinkineva, forskaren vid ekonomiska forskningsinstitutet Pellervo Kyösti Arovuori, understatssekreterare Anne Sipiläinen och utvecklingsminister Pekka Haavisto. Foto: Eero Kuosmanen

Utvecklingsminister Pekka Haavisto, som öppnade tillställningen när rapporten gavs ut, betonade kvinnornas avgörande roll i världens livsmedelsproduktion. ”Att stärka kvinnors ställning förbättrar livmedelsförsörjningen för alla och därför är flickors utbildning är en viktig sak för Finland. Frågor som rör jordägande och kvinnors affärsverksamhet påverkar också livsmedelsförsörjningen. Här i hemlandet måste vi dessutom kunna visa att skattemedel används på ett klokt sätt och till sådana ändamål som alla finländare understöder”, säger minister Haavisto.

Enligt understatssekreterare Anne Sipiläinen är en bättre internationell och nationell dialog och effektivare samarbete det enda sättet att svara mot enorma globala problem. ”Att lösa de problem som plågar utvecklingsländerna allra mest kan inte bara vara på det ena ministeriums ansvar som förvaltar utvecklingspolitiken, alla politikområden måste delta. Tryggad tillgång till livsmedel står nära till hands för ett pilotprojekt. Utan mat rinner utvecklingsländernas ansträngningar ut i sanden. Vi har redan blivit ombedda att tillämpa samma modell på andra viktiga koherensteman, till exempel beskattning.”

Nästa steg är att skapa mätare för att kunna följa upp att rekommendationerna i rapporten verkställs. ”Det är centralt att mäta resultaten för de allra fattigaste befolkningsgrupperna. OECD anser att det arbete Finland utfört i och med pilotprojektet och den respons OECD har fått av det är mycket värdefulla”, konstaterade enhetschef Timo Olkkonen.

Finlands styrka ligger i samarbete

”Det att ministerier, organsationer och forskningsinstitut för en öppen diskussion och arbetar för gemensamma mål är inte helt vanligt ute i världen. Det här är en unik styrka som också duger som exportprodukt”, sade generalsekreteraren för föreningen Kehys rf. Rilli Lappalainen.

”Den finländska konsensusorienteringen bär frukt också här”, gladde sig Annika Lindblom som är konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet. ”Tryggad tillgång till mat är enormt viktigt och det kommer fram överallt där man bereder utvecklingsmålen efter 2015. De nya målen rör oss lika mycket som utvecklingsländerna. Finlands produktionsmetoder och konsumtionsvanor påverkar också kraftigt utvecklingsländernas livsmedelsförsörjning.”

Outi Einola-Head