Hemtransporten av finländare från Thailand på slutrakan

Hemtransporterna av finländare från södra Asiens katastrofområde kan till största delen slutföras under lördagen, berättade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en presskonferens fredagen den 31 december. Hittills har 1 788 personer evakuerats från Thailand och 645 personer från Sri Lanka. Ungefär 480 personer är fortfarande kvar i Thailand.

Med ambulansflyget i natt hämtas 14 svårt skadade till Finland. Efter det att planet hade avgått från Thailand fick man veta att 1-2 skadade finländare fortfarande fanns kvar i thailändska sjukhus. Även hemtransporten av dessa är under arbete. Evakueringen av finländarna från Sri Lanka har slutförts.

I katastrofområdet saknades enligt eftermiddagens uppgifter fortfarande 194 finländare. Antalet saknade varierar emellertid ständigt. Räddningsöverdirektör Pentti Partanen från inrikesministeriet konstaterade att ministeriets beslut att offentliggöra listan över de saknade visat sig vara ett lyckat drag. Efter det att listan offentliggjordes har man kunnat avföra överlappande uppgifter som berott på sammanslagningen av olika listor och även avföra personer som återfunnits från listan. Polisens Internetserver stockade sig efter det att listan offentliggjordes, men man håller på att utöka kapaciteten.

Man fortsätter sökandet efter finländare i katastrofområdet. I Thailand finns för närvarande 12 tjänstemän från utrikesministeriet som sköter hemtransport- och biståndsarbete. Polisen har 12 anställda i området och ytterligare sju avreser i natt. Från Finlands Röda Kors finns ca 40 personer på plats, varav hälften kommer att stanna kvar för biståndsuppgifter även efter det att finländarna har hämtats hem.

Finland beviljar tilläggsfinansiering för krishanteringen

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki konstaterade att Indonesien och Sri Lanka har drabbats värst av naturkatastrofen. Utrikesministeriet har i dag beviljat ytterligare två miljoner euro i humanitärt bistånd till offren för katastrofen i Asien genom Finlands Röda Kors. Utrikesministeriet har hittills stött olika biståndsorganisationers verksamhet i katastrofområdet med sammanlagt 4,5 miljoner euro.

Minister Lehtomäki påpekar att biståndsoperationen kommer att bli lång. Hon trodde att EU, och därmed även Finland, kommer att delta i återuppbyggnaden främst via multilaterala kanaler. ”Vi agerar i samarbete med FN, men Finland har även en möjlighet att självständigt bistå de drabbade länderna inom ramen för utvecklingssamarbetet”, sade Lehtomäki.

Minister Lehtomäki ansåg att samarbetet mellan myndigheter och organisationer när det gäller hanteringen av krisen förlöpt väl och harmoniskt. Hon tackade även medborgare och företag för deras stöd och hoppades att man skulle minnas katastrofområdet även efter det att det mest akuta skedet var över.

Över 65 000 samtal till utrikesministeriet

Till de journummer som öppnades vid utrikesministeriet med anledning av naturkatastrofen i Asien hade mellan söndag och torsdag inkommit över 65 000 samtal.

Utrikesministeriet har kommit överens med teleoperatörerna att samtalen både till tilläggsnumret 0800 02266 och till det nummer 010 802 266 som öppnades redan på söndagen är kostnadsfria. Dessa samtal kommer antingen inte att faktureras eller också kommer de att gottgöras i följande faktura.