Suomalaisrahoitus nosti kenialaisen lääketehtaan YK:n luottotoimittajaksi

”Viisi miljoonaa pilleriä päivässä”, Pentti Keskitalo kertoo kenialaisen Universal Corporation Limited -lääketehtaansa päiväkapasiteetista. ”Sillä määrällä voimme lääkitä 2,5 miljoonaa aids-potilasta yhden päivän ajan”.

Esimerkki kertoo paljon valtavasta lääkkeiden tarpeesta ja toisaalta niiden päivittäisestä kulutuksesta. UCL valmistaa muun muassa aids-, malaria-, nesteytys-, ripuli- ja särkylääkkeitä. Tehtaan vuosikapasiteetti on 2,4 miljardia lääkeannosta ja se voi valmistaa noin sataa eri tuotetta.

Orionilla vuosikymmeniä työskennelleen Pentti Keskitalon luomaa lääketehdasta voidaan syystä pitää  menestystarinana. Keskitalo perusti tehtaan kenialaisveljesten Paju ja Raju Dhananin kanssa 2004 kyllästyttyään afrikkalaiseen suurpiirteiseen tapaan valmistaa lääkkeitä.

Pentti Keskitalo on vähitellen irtautumassa luomastaan Itä-Afrikan parhaasta ja suurimmasta lääketehtaasta. Kuva: Juho Paavola.

”Vierailin tulevan liikekumppanin lääketehtaassa, jossa lääkeaineiden annostelu tapahtui suurin piirtein lusikalla. Sanoin hänelle, ettei lääkkeitä voi valmistaa noin”, Keskitalo kertoo.

”Jos lääkeaineiden määrä lääkkeessä vaihtelee satunnaisesti, lääke ei toimi eikä potilas parane.

Asia ei ole yhtä vakava esimerkiksi särkylääkkeen kohdalla, mutta esimerkiksi sydänlääkkeen kohdalla se voi tappaa potilaan”, Keskitalo sanoo.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan jopa puolet kehitysmaissa myytävistä lääkkeistä on väärennettyjä ja heikkolaatuisia, mikä aiheuttaa satojen tuhansien ihmisten kuoleman joka vuosi. Kyse on kymmenien miljardien eurojen bisneksestä.

Suomalaisrahoitus nosti tason

Tehtaan kannalta erittäin merkittävää oli Suomen valtion kehitysrahoittajan Finnfundin tulo pitkäaikaiseksi kumppaniksi 2005. Finnfund irtautui onnistuneesti sijoituksestaan 2015 noin kymmenen miljoonan euron sijoituksen jälkeen.

Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi kuvaa UCL-sijoitusta malliesimerkiksi hyvin onnistuneesta kehitysinvestoinnista. Kangasniemen mukaan tehtaan tuotanto on 30-kertaistunut Finnfundin aikana ja laatu on saatu huipputasolle.

”Kokonaisuutena ja Finnfundin ajamiin kehitystavoitteisiin nähden UCL on ehdottomasti menestystarina”, sanoo Jaakko Kangasniemi.

Kumppanuus Finnfundin kanssa mahdollisti useita laitehankintoja etenkin Orionilta, jonka vanhat mutta laadukkaat laitteet ja analysaattorit ovat saaneet Afrikassa uuden elämän. Tuki mahdollisti Keskitalon kunnianhimoisen tavoitteen laadun nostosta.

”Se on pakottanut myös paikalliset kilpailijat nostamaan lääkkeiden laatutasoa”, Keskitalo sanoo.

Mikä tärkeintä, UCL:n korkeatasoinen lääketuotanto poiki 2011 arvokkaan palkinnon: tehdas sai WHO:n hyväksynnän ensimmäisenä tehtaana Itä-Afrikassa. WHO hyväksyi lääketehtaan YK:n käyttämien valmistajien joukkoon. Laatusertifikointi laajensi UCL:n viennin kymmeniin maihin ja toi tuotteille vakaata menekkiä.

”Sertifikointi on ollut tehtaalle äärimmäisen tärkeää, sillä WHO, Unicef ja muut YK:n järjestöt tarvitsevat valtavia määriä lääkkeitä hätäalueille ja pakolaisleireille”, Keskitalo sanoo.

UCL on maailman suurin lääketehdas, joka ei laita jätevesiään viemäriin. Kuva: Juho Paavola.

Innovatiivista lääkejäämien minimointia

Lääketehdas sijaitsee käytännössä päiväntasaajalla, noin 40 kilometriä Nairobista pohjoiseen. Syy sijaintiin on arkinen: Kikuyusta löytyi sopiva tontti.

Mutta miksi juuri Kenia? Keskitalo kertoo rakentaneensa lääketehdasta Orionin leivissä Tansaniassa jo 1970- ja 1980-luvuilla ja kertoo, että vähintäänkin osa sydämestä jäi ensikättelyssä Serengetin savannille. 2000-luvulla tuli aika palata savannien lähelle.

Keskitalo johdattaa sisään tontin jo täyttävään tehtaaseen, jossa valmistettiin ennen tulitikkuja. Tehdas on rakennettu uusiksi moneen kertaan sisältä ja ulkoa ja uudistaminen jatkuu. Nyt tehtaan varastotiloja muutetaan tuontantotiloiksi, sillä uudet intialaisomistajat haluavat tuoda omia tuotteitaan myös Afrikassa valmistettavaksi.

Tapaamme laboratoriossa Jonna Luukkaisen Jyväskylän yliopistosta. Hän tutkii jätevesien puhdistusprosessia ja sen parantamista. UCL on saanut painia lääkejäämä-ongelman kanssa pitkään, sillä kaupungissa ei ole keskusviemäriä – kaikki puhdistus on tehtävä itse. Puhdistustason määrittää valmistaja itse.

”Ei täällä ole asiassa viranomaisvalvontaa. Mutta luomaamme systeemiä, jossa lääkejäämät imuroidaan koneista ennen pesua, on alettu kopioimaan jopa EU:ssa. Vesistöihin joutuu vähemmän lääkejäämiä kuin vain pesemällä”, Keskitalo sanoo.

Tehdas laajenee jo omin voimin

Nyt tehdas on saanut uuden omistajan Intiasta. Pääosakkaaksi tuli 2016 Strides Shasun -lääketehdas. Keskitalo on yhä mukana 17 prosentin osuudella mutta kertoo irtautuvansa toiminnasta todennäköisesti vuoden 2018 kuluessa.

”Olen sitoutunut tekemään uusien lääkkeiden valmistuksen vaatimat uudistukset. Samalla olemme suunnittelemassa uuden tehtaan rakentamista Nairobin lentokentän viereiselle taxfree-alueella, mikä olisi ihanteellista viennin kannalta. Ja lääketehtailijalle tilanne naapurimaissa on hyvä”, Keskitalo sanoo, vinon hymyn kera.

Uusien tuotteiden menekki seuraavan vuoden kuluessa ratkaisee, ryhdytäänkö toista tehdasta rakentamaan.

Keskitalo ei itse korosta rooliaan tehtaan perustamisessa sekä kapasiteetin ja laadun nostamisessa. Mutta myöntää sen olleen melko suuri.

”Olen tehnyt parhaani, jotta hommat pyörisivät täällä hyvin. Samalla olemme olleet luomassa uutta 'yliopistoa', jossa koulutamme satoja kenialaisia lääkevalmistuksen ammattilaisiksi. Tehtaassa työskentelee 300 vakituista ja 100 enemmän tai vähemmän vaihtuvaa työntekijää. Koulutamme heistä jokaisen, sillä täällä työhön ei löydy valmiita ammattilaisia. Ei, vaikka hankkisi heitä muista kenialaisista lääketehtaista”, Pentti Keskitalo sanoo.

Mikko Kiviluoto

Kirjoittaja on Keniassa vieraillut toimittaja

Universal Corporation Limited

  • Itä-Afrikan suurin lääketehdas. Kikuyu, Kenia.
  • Perustettu 2004. Perustajat Pentti Keskitalo ja veljekset Palu ja Raju Dhanan.
  • Finnfund suurinpana rahoittajana ja osaomistajana vuosina 2005–2015.
  • WHO:n laatusertifiointi 2011.
  • Kapasiteetti: 2,4 miljardia lääkeannosta/vuosi; 100 eri tuotetta.
  • Uusi pääomistaja, intialainen Strides Shasun -lääketehdas, vuodesta 2016
  • Käynnissä laajennussuunnitelmat, uusi tehdas sekä uuden omistajan lääkkeiden valmistuksen aloitus Afrikassa.

kauppa
terveys