Finländare i FN: "Bondförnuft behövs"

Eeva Nyyssönen som är anställd vid FN:s utvecklingsprogram UNDP visste inget om FN när hon sökte platsen.

Suomalaisia YK:ssa. Kuva:Jari Marjelund ”I motsats till vad många tror är det inte något absolut krav att man har en examen i internationell politik om man vill jobba för FN. FN behöver folk från olika sektorer, folk med vanligt bondförnuft”, säger Eeva Nyyssönen. Foto: Jari Marjelund

Vem är du?

Eeva Nyyssönen, UNDP:s informatör i Laos.

Vad gör du i FN?

Jag kom till Laos år 2010, och jobbade först med FN:s boendekollektivprogram UN-Habitat i två och ett halvt år. Därefter flyttade jag över till UNDP men landet förblev det samma. Jag ansvarar för hela vår landsbyrås externa kommunikation.

Jag sysslar bland annat med att upprätthålla nätsidorna, de sociala medierna, traditionell informationsverksamhet och samarbete med den lokala pressen.

Jag assisterar också vår goodwillambassadör, arrangerar evenemang och skriver artiklar om våra projekt. Arbetet är verkligen mångsidigt och tråkigt hinner det aldrig bli!

Vilken utbildning har du?

Jag studerade sociologi vid Glasgows universitet i Skottland. Senare avlade jag min magistersexamen i London med dokumentärfilm och journalistik som ämnen.

Hur hamnade du i FN?

Jag jobbade flera år i Londons affärsvärld och längtade efter förändring. Jag beslöt att söka mig till volontärarbete och hittade volontärprogrammet UNV av en slump. Jag fick via utrikesministeriet veta om en plats i Zambia och sökte den, men fick den inte.

Efter några månader blev jag kontaktad om en eventuell plats i Laos. Landet var helt nytt för mig och jag blev tvungen att googla det geografiska läget. Länge behövde jag ändå inte tänka efter utan tackade ja.

Varför valde du FN?

UNV-programmet skiljer sig från andra volontärprogram på så sätt att volontärerna är sakkunniga inom sin bransch och arbetar jämställda med övrig FN-personal. Man får också ekonomisk ersättning för sitt arbete.

FN är förstås en tungviktare bland organisationer, och jag var nyfiken på hur det skulle vara att jobba där. Nu kan jag erkänna att när jag tog emot min första UNV-plats visste jag knappt någonting om FN.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Arbetets mångsidighet och så får jag jobba ganska självständigt. Jag för förverkliga mina egna idéer så långt som tiden bara medger. Det är också fint att jobba för en organisation vars värderingar är de samma som mina egna, och jag kan vara stolt över det arbete vi utför.

Vilken stund har varit den mest minnesvärda i din FN-karriär?

Mina första resor ut på fältet, och besöken i lokala byar gjorde stora intryck. Jag gillar fortfarande arbetsresorna. Tack vare dem har jag fått besöka många platser dit det hade varit omöjligt att komma som turist.

Hur ser din framtid ut?

Det kan vara svårt att återgå till den privata sektorn efter åren i FN. Jag är ganska säker på att jag också i fortsättningen kommer att jobba med internationella uppgifter.

Jag skulle förstås gärna fortsätta med kommunikation. För tillfället är jag nöjd med mitt liv och mitt arbete i Laos, men månne det inte går så att marken börjar bränna under fötterna någon gång igen.

Paula Toivanen

Finländare i FN

 

YK
työ