Finländare i FN: ”Möten med människor motiverar”

Sara Park som tjänstgör vid Internationella arbetsorganisationen ILO vill motarbeta diskriminering.

Sara Park, YK. Kuva: Jari Marjelund. ”Om man är intresserad av att arbeta i en mångkulturell organisation för att förbättra förhållandena i utvecklingsländerna lönar det sig absolut att söka till FN, till exempel via JPO-programmet” är Sara Parks råd. Foto: Jari Marjelund

Vem är du?

Sara Park, biträdande sakkunnig (JPO) vid Internationella arbetsorganisationen ILO:s högkvarter i Genève.

Vad gör du inom FN?

Först var jag biträdande sakkunnig i två års tid i ILO:s byrå i Jakarta, där det bland annat hörde till mina uppgifter att stödja ett program som bekämpade barnarbetskraft. Dessutom ansvarade jag för ILO:s program för att förbättra funktionshindrade människors ställning i arbetslivet i Indonesien.

I början av det här året flyttade jag till ILO:s högkvarter i Genève för att koordinera organisationens nätverksprojekt som samlar representanter för multikulturella företag, arbetsgivarorganisationer samt regionala frivillig- och handikapporganisationer. Syftet med projektet är att kännedomen ska öka och att hjälpa företag anställa personer med nedsatt funktionsförmåga.

Vilken utbildning har du?

Efter gymnasiet studerade jag finansiering vid Hanken. Efter det avlade jag examen i mänskliga rättigheter vid London School of Economics.

Hur kom du till FN?

Efter Hanken jobbade jag många år för Finlands Unicef. Under den tiden lärde jag mig mycket om internationella Unicefs arbete och roll i FN.

Jag ville lära mig ännu mer om utvecklingssamarbete och mänskliga rättigheter för att bättre kunna förstå hur internationella organisationer kan påverka. Efter att jag hade avlagt min människorättsexamen sökte jag olika JPO-platser, och i mars 2011 började jag jobba vid ILO i Indonesien.

Varför valde du FN?

Jag har alltid varit intresserad av att arbeta i en internationell och mångkulturell miljö. Under studietiden visste jag att jag ville ha arbetserfarenhet från FN:s specialorganisationer. Jag ville också lära mig mer om hur man kan arbeta för mänskliga rättigheter via en FN-organisation.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Ute på fältet var det absolut bästa att jobba med olika projekt och program med styrelsen och olika intressegrupper. Att möta människor är mycket givande och motiverande.

Vilken stund har varit den mest minnesvärda i din FN-karriär?

Det finns många sådana stunder, men kanske det bästa är då man ser att tjänstemän från olika ministerier börjar samarbeta med representanter för handikappaorganisationer tack vare ens egna arbetsinsatser.

Hur ser din framtid ut?

Framtiden är öppen, men ja hoppas att jag kan fortsätta jobba i en internationell organisation med att bekämpa diskriminering på arbetsplatser och ute i samhället.

Paula Toivanen
 

Finländare i FN

  • I vår artikelserie Finländare i FN presenterar vi finländare som jobbar med olika uppgifter inom FN och dess organisationer i New York.
  • Förenta Nationerna (FN) sysselsätter totalt över 60 000 människor i världen.
  • Det finns väldigt varierande arbetsplatser inom FN. Vi presenterar fem av dem. Kanske artiklarna inspirerar dig att söka till FN!
  • Lediga platser inom FN-sekretariatet annonseras här. Följ med utrikesministeriets rekrytering och kom ihåg FN-värvarnas råd till den som söker jobb.
     
YK
työ