Suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte - New Delhin suurlähetystö avautuu peruskorjauksen jälkeen

Suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte - New Delhin suurlähetystö avautuu peruskorjauksen jälkeen

Arkkitehtipari Raili ja Reima Pietilän suunnitteleman Suomen New Delhin suurlähetystön viisi vuotta kestänyt peruskorjaushanke on valmistunut. Remontoidun suurlähetystön avajaisia juhlitaan 29.11.2018, jolloin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen vihkii lähetystön käyttöön.

Kuva: Randhir Singh

Suomen New Delhin suurlähetystön suunnittelivat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä vuonna 1963. Pietilöiden suunnitelma, joka kantoi nimeä ”Lumi puhuu vuorilla”, on suomalaisen arkkitehtuurin mestariteos, jossa voi nähdä sekä Suomen että Intian.

Suurlähetystön arkkitehtuurin keskiössä ovat ulkokattojen muodot, jotka muistuttavat veistoksia, joita luonto luo jäähän talvipakkasella. "Talven taide" toimii samoin niin Himalajan rinteillä Intiassa kuin Pohjolassakin. 

Suomen suurlähetystö New Delhissä on yksi Pietilöiden keskeisistä töistä tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen sekä Tampereen pääkirjasto Metson ohella.


New Delhin suurlähetystön varsinainen rakentaminen aloitettiin 1980-luvulla ja vuonna 1986 suurlähetystö vihittiin käyttöön. Delhin haastava ilmanlaatu ja ajan kulu ottivat veronsa vuosien varrella, ja suurlähetystön mittava peruskorjaushanke aloitettiin vuonna 2013. Peruskorjaus kattoi koko edustustoalueen, ja se toteutettiin suomalaisen Arkkitehtitoimisto ALA:n johdolla. Toimiston muihin ajankohtaisiin hankkeisiin lukeutuu mm. Helsingin Keskuskirjasto Oodi.

Suomen suurlähetystö mainitaan usein Delhin kauneimpien suurlähetystöjen joukossa. Se koostuu suurlähettilään residenssistä, kansliasta, viisumi- ja maahantulopalveluiden toimistosta, Business Finlandin tiloista, henkilökunnan asunnoista sekä suomalaisesta saunasta.
 

arkkitehtuuri
edustustot
rakennuskulttuuri