Finländsk diplomat vald till expert i UN Women

Finlands ambassadör till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Katja Pehrman, har valts till seniorrådgivare i FN:s jämställdhetsorganisation UN Women och till FN-systemets kontaktperson för jämställdhetsfrågor.

Pehrman inleder sitt arbete vid UN Womens högkvarter i New York i mitten av maj. Hon övergår till sitt nya uppdrag från posten som Finlands ambassadör till OSSE i Wien.

Pehrman har gedigen erfarenhet av arbetet vid utrikesministeriet där hon började 2002. Innan hon tog över uppdraget som OSSE-ambassadör i september 2013 arbetade Pehrman som utrikesminister Erkki Tuomiojas diplomatiska medarbetare och kabinettschef. Hon har också arbetat vid utrikesministeriets politiska avdelning och vid Finlands ständiga representation vid FN i New York. Katja Pehrman är politices magister.

”Att arbeta för kvinnors rättigheter och mot diskriminering ökar säkerheten och stabiliteten i hela världen. Jämställdhet är tyvärr fortfarande inte någon självklarhet, det finns mycket kvar att göra. Det är ett nöje att få arbeta som finländsk diplomat för viktiga frågor i internationella organisationer och nu är FN:s jämställdhetsorganisation nästa”, konstaterar Pehrman som snart ger sig av till New York.

Pehrman har varit ordförande i OSSE:s kommitté för den mänskliga dimensionen och i arbetet har det bland annat ingått att främja rättigheter för kvinnor och personer med funktionsnedsättning.

Syftet med UN Womens verksamhet är att främja jämställdhet mellan könen, bekämpa diskriminering och förbättra kvinnors och flickors ställning, möjligheter och rättigheter. UN Women har också mandat att leda och samordna hela FN-systemets jämställdhetsarbete.

Kvinnors och flickors rättigheter och ställning hör till de prioriterade områdena i Finlands utvecklingspolitik. UN Women har sedan organisationen grundades 2011 varit en av Finlands viktigaste partnerorganisationer och Finland är en av organisationens största finansiärer. Förra året beviljade Finland organisationen 10 miljoner euro i allmänt stöd. Utöver det stöder Finland också UN Womens arbete på landnivå.

Ytterligare information: Lisa Kestilä, assistent, tfn +43 1 535 0365 11