Somalia leder sin egen utveckling

Det finns tecken på att våldsamheterna som pågått i Somalia i över tjugo år håller på att avta. Landet har nu lagt upp en egen utvecklingsplan som ska stödja övergången från konflikt till hållbar fred.

Finland utvecklingssamarbete i Somalia upphörde 1991 när krisen bröt ut i landet. Fastän säkerheten och den politiska situationen har förbättrats märkbart är landet fortfarande bräckligt och striderna fortsätter i delar av södra och centrala Somalia. 

Den 7 november ordnade Storbritanniens ambassad i Helsingfors och Finlands utrikesministerium ett seminarium där man diskuterade hur det internationella samfundet bäst ska kunna stödja återuppbyggnadsarbetet i Somalia. Foto: Raino Heinonen Den 7 november ordnade Storbritanniens ambassad i Helsingfors och Finlands utrikesministerium ett seminarium där man diskuterade hur det internationella samfundet bäst ska kunna stödja återuppbyggnadsarbetet i Somalia. Foto: Raino Heinonen

Den 7 november ordnade Storbritanniens ambassad i Helsingfors och Finlands utrikesministerium ett seminarium där man diskuterade hur det internationella samfundet bäst ska kunna stödja återuppbyggnadsarbetet i Somalia.

”Vårt råd är att integrera varenda somalier i fredsbygget”, sade utvecklingsminister Pekka Haavisto i sitt anförande.

Kvinnor i utvecklingens centrum

”Särskilt kvinnornas rättigheter måste stärkas”, betonade Storbritanniens minister med ansvar för utvecklingsfrågor Lynne Featherstone. ”Det är enormt viktigt att de tas med i återuppbyggnaden.”

Samma sak underströk minister Elisabet Rehn.

”Undersökningar bekräftar att fred inte blir bestående om kvinnor exkluderas från fredsförhandlingarna”, konstaterade Rehn.

Storbritanniens understatssekreterare för internationella utveckling Lynne Featherstone, utvecklingsminister Pekka Haavisto och statssekreterare för Sveriges biståndsminister Tanja Rasmusson. Foto: Eero Kuosmanen Storbritanniens minister med ansvar för utvecklingsfrågor Lynne Featherstone (vänster), utvecklingsminister Pekka Haavisto och statssekreterare för Sveriges biståndsminister Tanja Rasmusson. ”Världens bräckligaste stat behöver vårt stöd ännu länge”, säger Lynne Featherstone. ”Om vi vill ha resultat måste vi arbeta tillsammans." Foto: Raino Heinonen

Det är också viktigt att utnyttja den somaliska diasporan, det vill säga somalier bosatta utomlands.

Enligt Haavisto har redan många högt utbildade somalier återvänt till landet.

”Samarbetet med diasporan är avgörande för återuppbyggnadsarbetet.”

Det somaliska samfundet i Finland består av ca 15 000 personer och de stödjer aktivt Somalia genom olika organisationer.

Statsbygget måste börja från början 

Inbördeskriget som pågått i över tjugo år har lämnat efter sig en kaotisk politisk situation. Återuppbyggnaden av Somalia måste börja från noll. Seminariedeltagarna var eniga om att det internationella samfundet inte kan bygga upp landet för somaliernas del.

Bäst hjälper man landet genom att satsa på att förbättra förvaltingen.

Samtidigt som man bygger upp en fungerande förvaltning och statliga institutioner måste regionen stabiliseras.

”Säkerhetsläget måste förbättras”, konstaterade Tanja Rasmusson som är statssekreterare för Sveriges biståndsminister.”Utan förbättrad säkerhet kan det inte ske någon utveckling.”

Ruotsin kehitysministerin valtiosihteeri Tanja Rasmusson. Kuva: Eero Kuosmanen ”Vem skulle för ett och ett halvt år sedan ha trott att vi skulle ha nått så här långt idag”, frågar statssekreterare för Sveriges biståndsminister Tanja Rasmusson. ”Jag hoppas och tror att Somalia fortsätter längs med den här vägen." Foto: Raino Heinonen

Den handlingsförlamade regeringens oförmåga att göra något åt utbildning, hälsa eller basinkonster är en stor utmaning. 

”Det skulle finnas mycket arbete för ungdomar, till exempel på byggen”, berättade minister Haavisto. ”I praktiken är det ända bland annat turkar som arbetar där eftersom lokalbefolkningen saknar den yrkeskunskap som krävs.”

Ungas sysselsättning är mycket viktig för Somalias utveckling. Enligt Haavisto måste både bas- och yrkesundervisningen stödjas.

”Pojkar jag träffade i Somalia berättade att de ska bli pirater när de blir stora. De måste erbjudas andra alternativ.”

New Deal ställer upp nya mål för utvecklingen

Somalia har på basis av avtalet New Deal for Engagement in Fragile States, som godkändes i Busan i Sydkorea 2011, gjort upp en egen plan för att utveckla sina statliga strukturer och öka stabiliteten. 

Utgående från planen ingick Somalia och de internationella biståndsgivare som stöder landet ett avtal i september 2012 där huvudprinciperna för stödet till Somalia under åren 2014–2016 fastställdes.

Målen är klara. De politiska och de samhälleliga processerna måste bättre beakta alla befolkningsgrupper, kvinnornas och barnens ställning måste förbättras, de federala strukturerna utvecklas och parlamentsval måste ordnas senast 2016.

Finland fördubblar sitt stöd till Somalia från och med 2014. Under treårsperioden 2013–2016 kommer Finlands stöd till Somalia att vara ca 35 miljoner euro. Sammanlagt har det internationella samfundet lovat stödja Somalia med 1,8 miljarder euro.

Hanna Öunap