Shaath: Tiekartta nyt ainoa tie kohti rauhaa

Betlehem, 1. 9. (STT) "Tiekarttaa ei pidä julistaa kuolleeksi. Se avaa tien uusille ratkaisuille ja palestiinalaishallinto pitää sen toteuttamisesta kiinni", sanoi palestiinalaisten ulkoministeri Nabil Shaath keskusteltuaan Lähi-idän rauhannäkymistä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen (kesk.) kanssa maanantaina. Shaath ja Lehtomäki tapasivat Ramallahissa Länsirannalla.

Shaath totesi toimittajille, että tiekarttana tunnetulla rauhansuunnitelmalla ei ole nyt vaihtoehtoja, koska väkivalta ja uudelleen syventynyt kostonkierre eivät tuo rauhaa alueelle.

Ministeri Lehtomäki vihki myöhemmin käyttöön suomalaisin kehitysyhteistyövaroin rakennetun konferenssikeskuksen Betlehemissä. Konferenssikeskus on osa Ad-Darin monikulttuurista ja moniuskontoista keskusta, joka pyrkii rakentamaan kulttuuriyhteyksiä ja lisäämään eri kansanryhmien keskinäistä ymmärtämystä.

Lehtomäki tutustui myös palestiinalaispakolaisten oloihin Aidan pakolaisleirillä Betlehemissä.

Palestiinalaisten olot Länsirannalla ovat kurjistuneet nopeasti Israelin asettamien liikkumisrajoitusten vuoksi. Työttömyys on kasvanut rajusti, ja monelle elannon tuonut matkailu on romahtanut.