Serbien och Montenegros utrikesminister: Kosovos ställning kommer inte att lösas under den närmaste framtiden

- Vi anser att det inte är skäl att i detta skede diskutera Kosovos kommande statliga ställning. Det är viktigare att inrikta arbetet på en politisk dialog och frågor som säkerhet, försvunna personer, transporter, övrig infrastruktur och så vidare, sade Serbien och Montenegros utrikesminister Goran Svilanovic på måndagen i Helsingfors. Då han tillfrågades svarade han att Kosovos ställning knappast kommer att lösas före 2005. Han konstaterade att man kommer att fortsätta det nära samarbetet med UNMIK:s chef Harri Holkeri.

Minister Svilanovic medgav att hans regering gärna ser att rättegångarna för serber som misstänks ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser hålls i Serbien och Montenegro. Man vill dock förhandla om ärendet med krigsförbrytartribunalen i Haag. Däremot avvisade han påståendena om att de efterlysta Radovan Karadzic och Ratko Mladic skulle hålla sig gömda i Serbien. - Vi har varit mycket samarbetsvilliga i denna fråga, t.ex. har vi överlåtit eller övertalat andra att överlåta 23 anklagade. I västvärlden förstår man inte alltid att uppskatta vårt samarbete, sade Svilanovic.

Minister Svilanovic diskuterade med sin värd utrikesminister Erkki Tuomioja även EU-, Nato- och fredspartnerskapssamarbetet samt den politiska situationen på Balkan. - Även bilaterala frågor, såsom utvecklingen av handeln, togs upp. Vi hoppas kunna underteckna ett investeringsavtal under innevarande år, tillade minister Tuomioja.

Under sitt Finlandsbesök som varade ett dygn träffade minister Svilanovic även republikens president och medlemmar i riksdagens utrikesutskott. Han besökte även Nordiska investeringsbanken och föreläste vid Helsingfors universitet.

ulko- ja turvallisuuspolitiikka