Selvitys Hondurasin voimalahankkeesta korostaa välittäjän merkitystä

Hollannin kehitysrahoitusyhtiö FMO julkisti riippumattoman selvitysraportin Hondurasin Agua Zarcan vesivoimalahankkeesta.

Hondurasin Agua Zarcan vesivoimalahankkeesta julkistettiin perjantaina 23.9. riippumaton selvitysraportti. Hankkeen yksi rahoittaja on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö Finnfund, ja rahoitus hankkeelle keskeytettiin maaliskuussa liittyen COPINH-järjestön johtajan Berta Cáceresin murhaan. Selvityksen teetti Hollannin kehitysrahoitusyhtiö FMO, jonka kautta myös Finnfund on kanavoinut osuutensa.

Raportti toteaa, että rahoittajat ovat pääosin menetelleet vastuullisesti ja paikallisyhteisöjä konsultoiden hankkeen eri kehitysvaiheissa. Hondurasin valtio sen sijaan ei ole täyttänyt kaikkia velvoitteitaan alkuperäisväestöä kohtaan.

Agua Zarcan vesivoimalahanke aloitettiin vuonna 2011 ja varsinaiset rakennustyöt vuonna 2014. Voimalassa johdetaan osa virtaamasta paineputken avulla joen ohi. Hankkeen tavoitteena on tuottaa puhdasta sähköä ja tukea juomaveden saantia alueella. Rakennustyöt hankkeessa on toistaiseksi keskeytetty.

Hanketta kannattavien ja sitä vastustavien asukkaiden ja yhteisöjen näkemykset eroavat toisistaan merkittävästi. Osa hankkeen vaikutusalueen yhteisöistä kannattaa voimalan rakentamista.  Osa erityisesti hondurasilaisen COPINH-kansalaisjärjestön tukeman La Tejeran kylän asukkaista vastustaa sitä.

Raportti toteaa toisaalta, että luopuminen hankkeesta vailla jatkonäkymää voi aiheuttaa merkittäviä kielteisiä vaikutuksia luonnolle, paikallisten ihmisten toimentulolle ja paikallisyhteisöjen kehitykselle. Toisaalta hankkeen jatkaminen sisältää vaaran, että väestöryhmien vastakkainasettelu kasvaa.

FMO jatkaa raportin pohjalta selvitystyötä vastuullisen vetäytymisen mahdollistamiseksi. Keskeinen osa ratkaisua pitää olla uskottava välitysprosessi, joka ratkaisee paikallisväestön keskuudessa syntyneitä ristiriitoja. Ulkoministeriö tukee tätä lähestymistapaa.

 Suomen hallitus on vahvasti sitoutunut ihmisoikeuksien suojeluun ja kunnioittamiseen, ja ulkoministeriö on ollut Finnfundin kanssa jatkuvassa vuoropuhelussa Agua Zarcan tilanteesta.

Selvityksen teksti löytyy FMO:n verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

energia