Seksuaalinen häirintä: ulkoministeriön ohjevideot vaikean aiheen käsittelyyn

Ulkoministeriö julkaisi tammikuun lopussa seksuaalista häirintää käsittelevät video-ohjeet. Työyhteisöjä kannustetaan katsomaan ne ja keskustelemaan niiden pohjalta sopivan ja sopimattoman käytöksen rajoista.

"Sekä #metoo-kampanja että työtyytyväisyyskyselyn tulokset ovat nostaneet työyhteisöissä tapahtuvan seksuaalisen häirinnän keskusteluihimme viime aikoina.  Asia on vakava, ja jokainen tapaus on käsiteltävä", valtiosihteeri Peter Stenlund painottaa.

Seksuaalisen häirinnän puheeksi ottamisesta ja käsittelystä on ohjeistus myös hyvän työyhteisön oppaassa.

Englanninkielisten videoiden käsikirjoituksen on tehnyt ulkoministeriössä syksyyn 2017 saakka työskennellyt kehityspolitiikan neuvonantaja Leena Mubarak.  Videot ovat syntyneet yhteistyössä ulkoministeriön ja media-asiantuntija Otto Inkiläisen tuotantoyhtiön kanssa.

Mubarak suunnitteli ja käsikirjoitti videot osana seksuaalineuvonnan opintojaan.

”Seksuaalinen häirintä on aiheena mielenkiintoinen, koska siinä ilmenevät kaikessa moninaisuudessaan yhteiskunnan valta-asetelmat ja syrjintä”, hän kertoo.

Videoiden tavoitteena hänen mukaansa on käsitellä seksuaalisen häirinnän muotoja kiinnostavasti ja ilman stereotypioita. Vaikka seksuaalinen häirintä ei koskaan ole huumorin aihe, videoissa on käytetty tehokeinona myös karikatyrisointia, jonka on tarkoituskin huvittaa.  

Videot

What is sexual harassment(Linkki toiselle verkkosivustolle)

How to address sexual harassment(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Introduction to how to deal with sexual harassment(Linkki toiselle verkkosivustolle)