Seija Toro och Jukka Pietikäinen Helsingforsbaserade ambassadörer

Under föredragningen torsdagen den 25 augusti utnämnde republikens president utrikesrådet Seija Toro och utrikesrådet Jukka Pietikäinen till Helsingforsbaserade ambulerande ambassadörer från och med den 1 september 2016. Toros verksamhetsområde är Niger och Pietikäinens Bahamas.

Utrikesrådet Seija Toro. Foto: Marja-Leena Kultanen.

Toro är för närvarande Finlands ambassadör i Moçambique. Hon har tidigare tjänstgjort bland annat som Unicefs chef för Costa Rica och Kuba, som de nordiska ländernas direktionsmedlem i Interamerikanska utvecklingsbanken i Washington och som regionchef vid avdelningen för Afrika och Mellanöstern vid utrikesministeriet.

Toro är filosofie kandidat till utbildningen. Hon har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1989.

Utrikesrådet Jukka Pietikäinen.

Pietikäinen övergår till sin nya post från uppdraget som Finlands generalkonsul i New York. Han har tidigare bland annat varit ambassadör i Buenos Aires, enhetschef vid utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien samt ministerråd vid ambassaden i Mexico City.

Pietikäinen är politices magister. Han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1985.

Republikens president beslutade också ackreditera chefen för ambassaden i Buenos Aires från och med den 1 september, Teemu Turunen, i Uruguay. Utrikesrådet Arja Makkonen, som utnämnts till ambulerande ambassadör från och med den 1 september, befullmäktigades att representera Finland i Azerbajdjan och Georgien.

Ytterligare information: Jyri Järviaho, ambassadråd, tfn 0295 351 449