Schengenländernas gemensamma informationssystem för viseringar tas i bruk i alla länder

Den största förändringen för den som ansöker om visum är att det behövs fingeravtryck till visumansökan. Ansökan måste lämnas in personligen.

Schengenländernas gemensamma informationssystem för viseringar (Visa Information System, VIS) tas i år i bruk i alla världens länder. Den 14 september tas systemet i bruk i Ryssland.

I Kina, Japan och Sydkorea tas VIS i bruk den 12 oktober och i Indien och Nepal den 2 november.

Den största förändringen för den som ansöker om visum är att det behövs fingeravtryck till visumansökan, vilket innebär att ansökan måste lämnas in personligen.

VIS förbättrar medlemsländernas interna säkerhet och underlättar bekämpandet av olaglig migration, samt stöder utvecklingen av Schengenpolitiken.

Med hjälp av VIS underlättas också gränsövergången och resor inom Schengenområdet.

VIS innebär att viseringssökandenas ansökningsuppgifter sparas i EU:s gemensamma system. En del av ansökningsuppgifterna i medlemsländernas nationella informationssystem och den sökandes biometriska kännetecken, det vill säga ansiktsbild och fingeravtryck, överförs till VIS. Medlemsländernas konsulat och andra behöriga myndigheter kan söka information i VIS om ansökningar och beslut som fattats om dem.

VIS-systemet togs i bruk redan 2011. Sedan dess har systemet tagits i bruk stegvis i olika delar av världen.

Anvisningar och mera information om visumansökan finns på webbplatsen för alla Finlands viseringscenter i Ryssland: http://visa.finland.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Venäjä