Bastudiplomat parar ihop tanzaniska och finska företag

Nästa år 40-dubblar ambassadör Sinikka Antilas sitt inflytande i ett slag när hon blir ordförande för den grupp länder som ger budgetstöd åt Tanzania.

Den finska bastudiplomatin har flera ursprungsorter. En av dem är den finländska ambassadörens bastu i Tanzania där Martti Ahtisaari och Samuel John Maleca badade på 1970-talet. Ahtisaari var Finlands ambassadör och Maleca Tanzanias utrikesminister. Senare gav Maleca och Tanzanias politiska ledning Ahtisaari sitt stöd i valet av FN:s Namibiakommissarie.

Suomen Tansanian-suurlähettiläs Sinikka Antila. Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb, ambassadör Sinikka Antila och Tanzanias undervisningsminister Shukuru Kawambwa hade roligt under en lunch i Dar es Salaam i maj 2013.

Också Finlands nuvarande president Sinikka Antila ägnar sig åt bastudiplomati. I början av året ordnade hon till exempel Lady Sauna för sin brittiska ambassadörskollega som var på väg att lämna Tanzania. Med i bastun satt bland annat en tanzanisk minister.

Antila betonar att bastubadandet bara är ett sätt att skapa nätverk. Det viktigaste är att skapa personliga och direkta kontakter.

”Jag kan ringa eller sms:a direkt till Tanzanias utrikesministers mobiltelefon om jag har ett ärende”, berättar Antila.

Taznanias ekonomi växer...

Bastudiplomati kan låta som något från en svunnen värld, men Sinikka Antila är samtidigt en av den finländska ambassadörskårens mest ivriga konsumenter av sociala medier, särskilt Twitter.

”När jag var i Finland för att presentera Tanzanias affärsmöjligheter frågade de finländska företagen hur det ska hitta till exempel tanzaniska avfallshanteringsföretag. Samtidigt skrev tanzaniska företagare åt mig på Twitter och frågade hur de ska hitta finländska IT-företag”, berättar Antila.

Antila skriver också bloggen Muuttuva Afrikka (”Afrika i förändring”).

Utmaningen för Antila, ambassaden och Finpros regionala kontor i Östafrika är att ”para ihop” finländska och lokala företag. Tanzanias ekonomi växer nämligen så det knakar, med ca sju procent per år. Skinande nya skyskrapor reser sig i huvudstaden Dar es Salaam med en sådan fart att stadsbilden har förändrats bara under de två år som Antila har varit stationerad i landet.

Tillsvidare är handelsutbytet mellan länderna småpotatis och inga större finländska investeringar har gjorts i Tanzania. Antila är ändå hoppfull och ser möjligheter för finländare särskilt inom IT-, skogsbruks- och cleantech-branschen.

... men fattigdomen minskar inte

Tanzanias olycka är att den ekonomiska tillväxten bara minskat fattigdomen marginellt. Tillväxten kommer huvudsakligen från naturresurser, som inte skapar nya arbetsplatser, och landet saknar ett system för social trygghet. Ärkefienden korruptionen florerar fortfarande, trots att man gjort framsteg i kampen mot den.

Till exempel tvingades sex ministrar avgå 2012 när statsrevisorns rapport visade att statliga medel försvunnit vid deras ministerier.

Nästa vår öppnas möjligheten för Antila och Finland att påverka bland annat hur stor andel av Tanzanias offentliga medel som ska användas för att minska ojämlikheten när Finland blir ordförande för den grupp länder som ger budgetstöd till Tanzania. Redan nu verkar Finland i gruppens presidium.

”En utvärdering av budgetstödet har visat att man med hjälp av det har kunnat öka finansieringen till undervisnings- och hälsosektorn”, berättar Antila.

”Nu när det börjar vara inom synhåll att Tanzania en dag kan klara sig utan bistånd är det av största vikt att landets egna ekonomiska system fås i skick. Budgetstödet är ett sätt att göra det.”

Suomen Tansanian-suurlähettiläs Sinikka Antila.  Ambassadör Sinikka Antila inspekterar ett hederskompani på gården till presidentens slott i Burundi i samband med att hon överlämnade sitt kreditbrev i maj 2012. Antila är ambassadör också i Burundi, Rwanda och i Demokratiska republiken Kongo.

För närvarande ger Finland 11 miljoner euro budgetstöd per år. Som ordförande för Finland dialog med den tanzaniska regeringen å hela gruppens vägnar. Eftersom gruppen tillsammans ger ca 410 miljoner euro budgetstöd kan man se det som att Finlands inflytande 40-dubblas.

Antila tonar lite ner den här bedömningen och betonar att länderna agerar som en grupp.

Inte bara traktorer och trålare

Finlands bilaterala utvecklingssamarbete med Tanzania inleddes redan när Martti Ahtisaarivar Finlands ambassadör på 1970-talet.

”När utvecklingssamarbetet inleddes fanns det en handfull högtutbildade människor, som läkare och diplomingenjörer, i Tanzania. Det är bra att komma ihåg.”

Vid det här laget har Finland enligt Antila bedrivit samarbete inom ”alla tänkbara sektorer” i landet. På grund av de långavariga och mångskiftande samarbetsrelationerna har några av de mest kända misslyckandena i Finlands utvecklingssamarbetes historia inträffat också i Tanzania, såsom rostande trålare och Valmet-traktorer.

”Misstag har gjorts, men som tur har vi också lärt oss av dem”, konstaterar Antila.  

Antila berättar också om en fosfatfabrik som i tiderna utdömdes som ett misslyckat utvecklingsprojekt, men som idag är ett framgångsrikt företag som anställer nya arbetare.

Andra hållbara resultat har man enligt Antila fått till stånd bland annat inom jordbruksutbildningen, inom byggandet av vägar och annan infrastruktur samt inom skogssektorn, den sektor där Finland är bäst känd i Tanzania.

Pasi Nokelainen

Skribenten är informatör vid utrikesministeriet och chefredaktör för tidningen Kehitys-Utveckling(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Den här artikeln inleder en serie intervjuer med Finlands ambassadörer i länder som är viktiga med tanke på Finlands utvecklingssamarbete. Intervjuerna kommer att publiceras ungefär en gång i månaden.

kauppa