Finländska idéer hjälper zambisk gruvstad

Finländare och zambier utvecklade lösningar på problemen i ett av Zambias gruvområden. Området saknar all infrastruktur utom mobiltelefonnät.

Sambian kaivoskaupunki Manyama. Kuva: Jyri Wuorisalo. I Lumwanas gruvområde bor idag cirka 12 000 gruvarbetare med sina familjer. Runt deras bosättningar har det uppstått en tätort med 35 000 invånare. Foto: Jyri Wuorisalo.

Vad blir resultatet när 90 finländare och zambier från företag, högskolor, forskningsinstitut, organisationer och den offentliga sektorn i tre dagars tid ägnar sig åt att tillsammans försöka hitta lösningar på gruvområdets miljö-, business-, bostads- och utbildningsproblem?

Ett sådant samutvecklingsexperiment utfördes den 17–19 maj i Lumwanas gruvområde. Det ligger i Zambias kopparbälte nära gränserna till Angola och Kongo.

Samutvecklingsskedet var en del av evenemanget Zambian-Finnish Business Partnership Week, som kulminerade i besök av Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb och utvecklingsminister Heidi Hautala den 21–22 maj.

I Lumwanas gruvområde bor 12 000 gruvarbetare med sina familjer. Området saknar all infrastruktur utom mobilnät.

Bort med skjulen, in med snabbhus?

Medan Talvivaaragruvan köper varor och tjänster av 250 kajanaländare per år förekommer det knappt någon växelverkan mellan det kanadensiska företaget Barrick (som driver gruvan i Lumwana) och det omgivande samhället.

Sambian kaivoskaupunki Lumwana. Kuva: Jyri Wuorisalo. Gruvan som har haft verksamhet i fem år ligger tusen kilometer från landets huvudstad Lusaka. Foto: Jyri Wuorisalo.

Bolaget är dock villigt att utveckla området, och deltog också i organiseringen av samutvecklingsexperimentet.

”Verksamheten måste utgå från hållbar grund, så att det inte går så att bara skjul återstår när gruvdriften upphör om 30 år eller så”, säger en av de aktiva bakom samutvecklingen, Jorma Routti.

Earth House Systems är ett finländskt företag som är ypperligt när det gäller att förhindra detta.

Det unga företaget har utvecklat ett struktursystem med vars hjälp hus kan framställas kostnadseffektivt och snabbt i förhållanden som råder i utvecklingsländer.

”Under den första dagen fick vi insikter i hur man kan få socialt godkännande för sin business här i landet”, berättar Sami Juola, som är verkställande direktör för Earth House Systems och som deltog i samutvecklingen.

I Lumwana hade man tänkt uppföra ett hus på tre dagar enligt finska ritningar. Det blev inte av eftersom någon lokal genomförare inte fanns.

”Det är helt gammaldags att bygga husen i Finland och sedan hämta hit dem”, säger Juola.

Affärsverksamhet inom ett år

”Jag är övertygad om att vi hittar en samarbetspartner och har business i Zambia ännu under det här året”, konstarerar Sami Juola.

Sambian kaivoskaupunki Lumwana. Kuva: Jyri Wuorisalo. Under samutvecklingsskedet i Lumwana försökte man bland annat lösa traktens problem med hälsovård, bostäder och företagsverksamhet. Foto: Jyri Wuorisalo.

Han menar att Earth House och dess lokala samarbetsnätverks kunder, det vill säga de som betalar för husen, exempelvis kan vara gruvbolag, en frivilligorganisation eller en officiell biståndsaktör som FN.

Syftet är att på en gång bygga byar för tusen invånare, byar som har rent vatten och fungerande sanitet.

”Nu måste vi kavla upp ärmarna och sätta igång. Här får det inte ta slut”, säger han beslutsamt.

Flera av de andra som deltog i samutvecklingsskedet tyckte också att man kom en god bit på väg under de tre dagarna. Förutom Earth House Systems deltog Outotec, Elisa, World Vision, geologiska forskningsinstitutet och VTT med flera.

Pasi Nokelainen

kauppa