Sambialainen ministeri sai Suomesta tasa-arvon malleja

Suomessa tällä viikolla vieraileva ministeri Emerine Kabanshi pitää äitiyspakkausta suomalaisen tasa-arvon symbolina.

Emerine Kabanshi  vastaa maansa yhteisökehityksestä sekä äitiys- ja lapsiterveydestä.  Hän kertoi  saaneensa Suomesta hyviä eväitä kotiin vietäväksi.

Taloudellinen eriarvoisuus on vauhdikkaasti vaurastuneen Sambian ongelma.

”Meidän on nopeasti löydettävä keinoja, joilla kuroa umpeen kasvavaa kuilua”, Kabanshi sanoi.

Sambia on vuosia kuulunut maailman nopeimmin kasvaviin talouksia, mutta alueelliset kehityserot ovat valtavia.  Vaurastuminen on keskittynyt kaupunkeihin, ja maaseudulla lähes 70 prosenttia ihmisistä luokitellaan köyhiksi.

Emerine Kabanshi
Ministeri Kabanshi tustui näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iirikseen. Kuva: Timo Olkkonen.

Perusturva vähentänyt köyhyyttä

Suomi on näyttänyt tasa-arvoisen kehityksen mallia Sambiassa myös rahoittamalla ohjelmaa, joka kanavoi perusturvaa maan köyhimmille alueille. Ohjelman toinen vaihe alkaa ensi vuonna ja Suomi tukee sitä yhdeksällä miljoonalla eurolla vuosina 2016–2018.

Ministeri Kabanshin mukaan ohjelman ensimmäisen vaiheen tulokset ovat hyviä.

”Ohjelma on onnistunut vähentämän köyhyyttä toiminta-alueillaan. Tukea ovat saaneet kaikkien heikoimmat, köyhimmät ja syrjäytyneimmät ihmiset, jotka tarvitsevat turvaverkkoja. Sosiaaliturva auttaa ihmisiä kun he jäävät työttömiksi tai sato epäonnistuu. Ohjelman kautta myös paikallinen talous on saanut piristysruiskeen.”

Sambian hallitus on vahvasti sitoutunut kehittämään maan sosiaaliturvaa.

”Ohjelman myötä Sambiassa on alettu ymmärtää, minne valtion varoja pitää sijoittaa. Nyt on kavennettava kuilua ja saatava kasvava eriarvoisuus kuriin”, ministeri sanoi.

Vammaisten asema inspiroi

Ministeri Kabanshi oli erityisen innostunut tavasta, jolla Suomessa on hoidettu vammaisten ihmisten asiat. Varsinkin vammaisille suunnattu koulutus ja osallistuminen työelämään tekivät häneen vaikutuksen.

Äitiyspakkaus antaa kaikille naisille mahdollisuuden olla ylpeitä äitiydestään”, sanoi ministeri Kabanshi. Kuva: Timo Olkkonen
Äitiyspakkaus antaa kaikille naisille mahdollisuuden olla ylpeitä äitiydestään”, sanoi ministeri Kabanshi. Kuva: Timo Olkkonen

Suomessa ministeri tutustui muun muassa Lyhty ry:n toimintaan, joka tarjoaa aikuisille kehitysvammaisille asumis- ja oppimispalveluja sekä työ- ja päivätoimintaa.

”Olen nähnyt Suomessa, että vammaiset ihmiset voivat elää aivan tavallista elämää ja osallistua täysillä yhteiskunnan toimintaan. Tästä meillä on paljon opittavaa, ja sain hyviä malleja sovellettavaksi Sambiaan.”

Sambiassa vammaiset eivät useinkaan saa heille kuuluvaa koulutusta, vaan päätyvät kerjäämään kaduilla.

”Meidän on järjestettävä heille koulutusta ja työtä, jotta he voivat osallistua täysipainoisesti maamme kehitykseen. Sambia tarvitsee meitä kaikkia.”

Suomi tukee vahvasti vammaisten aseman parantamista Sambiassa muun muassa sambialaisten vammaisjärjestöjen kautta.

 Suomalainen äitiyspakkaus teki ministeri Kabanshiin vaikutuksen. Pakkauksen sisältö oli hänestä niin täydellinen ja houkutteleva, että tulee olemaan vaikeaa päättää, kuka perheenjäsen sen saa.

”Olisikohan Sambialla joskus varaa ja tahtoa jakaa jotain vastaavaa kaikille äideille”, hän pohti.

Outi Einola-Head

Kirjoittaja työskentelee tiedodttajana ulkoministeriön viestintäosastolla

sosiaaliturva
terveys