Salolainen utreder medlemskapets inverkan i Finland på EU:s begäran

Tidigare utrikeshandelsministern och ledaren för Finlands EU-förhandlingar Pertti Salolainen, som återvänt till utrikesministeriet från sin ambassadörspost i London, skall på EU:s begäran utreda medlemskapets inverkan på det finländska samhället, nu då det har gått tio år sedan anslutningen till unionen.

Även Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson och Österrikes tidigare förbundskansler Franz Vranitzky gör en likadan utredning om sina respektive länder. De båda fungerade liksom Salolainen som sina länders chefsförhandlare inför ländernas EU-anslutning den 1 januari 1995.

Salolainen betonar att det är fråga om hans personliga bedömning av EU-medlemskapets inverkan i Finland, inte regeringens eller utrikesministeriets. Salonen biträds i utredningsarbetet av doktor Teija Tiilikainen. Utredarna sammanträdde redan i december i Stockholm, och nästa möte kommer att hållas i Helsingfors i februari. Redogörelserna för varje land utarbetas dock självständigt, betonar Salolainen.

Salolainen tror att redogörelsen kommer att stå klar i slutet av maj, men det finns ingen egentlig tidsfrist för arbetet.

Salolainen fungerade som utrikeshandelsminister i Esko Ahos regering i början av 1990-talet och ledde då Finlands medlemskapsförhandlingar, delvis i samarbete med utrikesminister Paavo Väyrynen. Salolainen utnämndes till ambassadör i London 1996. Från inledningen av detta år har han arbetat vid utrikesministeriets Europaavdelning.







EU