Romanian ulkoministeri: Romania pysyy EU-aikataulussa

”Uskon, että Romania voi sulkea kaikki EU-jäsenyysneuvottelujen luvut vuoteen 2004 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta realistinen”, Romanian ulkoministeri Mircea Dan Geoana sanoi Suomen vierailunsa lehdistötilaisuudessa 11. syyskuuta ja kiitti isäntäänsä, ulkoministeri Erkki Tuomiojaa Suomen Romanialle antamastaan tuesta.

Ulkominsterit keskustelivat EU:n laajentumisen lisäksi myös Länsi-Balkanin tilanteesta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Romania on tänä vuonna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja.

Ulkoministeri Geoanan mielestä Makedoniassa tarvitaan rauhanturvaajia myös Naton asekeräysoperaation jälkeen. Toimittajan kysymykseen, mitä mieltä Geoana on Valko-Venäjän äsketäisistä presidentinvaaleista, ministeri vastasi: ”Saamiemme raporttien mukaan Valko-Venäjän presidentinvaalit eivät täytä Etyjin määritelmiä vapaista ja oikeudenmukaisista vaaleista.”

Maittemme kahdenvälisistä isuhteista Geoana totesi, että Suomen kaupan ja investointien taso Romaniassa on turhan alhainen. Yhteistyöhankkeina hän mainitsi metsäteolllisuuden ja energian. Romanialaiset ovat myös kiinnostuneita Suomen kokemuksista rajavartioinnista.

Vierailunsa aikana ulkoministeri Geoana tapasi myös tasavallan presidentin Tarja Halosen ja pääministeri Paavo Lipposen. Hän piti myös esitelmän seminaarissa, jonka STETE eli Suomen toimikunta Euroopan turvallisuuden edistämiseksi järjesti eduskunnassa.







EU
EU-jäsenyys